Vučević: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova, ali bi to javili KFOR-u

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsednika Srbije, kao vrhovnog komandatna, da uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, „Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspešno“.

Genereral Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama – rekao je Vučević naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra.

Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke, već suštinske informacije.

“Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmeštanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti“, istakao je Vučević i dodao da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unapred najavljen Kforu jer – „mi ništa ne radimo iza leđa“.

Mojsilović je rekao da ga čudi „zabrinutost“ iz Prištine kada nije bilo nikakvog povećanja formalnog povećanja borbene gotovosti. Dodao je da nije bilo nikakvog obučavanja nikakvih terorističkih snaga niti ikakvog upada na teritoriju Kosova.

Izvor: N1, Kim