Volonteri Mirovnog korupsa položili zakletvu: Mir i razumevanje širom sveta

“Kroz ovih 60 godina kako postoji Mirovni korpus prilagodilo se raznim potrebama širom sveta, pomaže se ljudima zainteresovanih zemalja, promoviše se bolje razumevanje Amerikanaca, kao i drugih ljudi. Vizija ove organizacije je mir i razumevanje širom sveta”, kazao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve 17 volontera Mirovnog korpusa Kosova.

Nakon završene desetonedeljne obuke za jezik, kulturu i stručnu obuku volonteri iz 14 zemalja položili su zakletvu u Klan areni u Prištini a pored ambasadora Hovenijera, ceremoniji je prisustvovala predsednica Kosova Vjosa Osmani, ministri u kosovskoj vladi, kao i predstavnici Mirovnog korpusa.

Hovenijer je podsetio da su nekadašnji učesnici ove organizacije sada zaposleni u mnogim organizacijama kao što su UNDP, OEBS i druge.

“Podstakao bih vas da ostanete radoznali, učićete mnogo toga u raznim krajevima Kosova. Siguran sam da ćete imati uticaj na živote ljudi in a zajednice širom Kosova”, kazao je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poželela je dobrodošlicu svim volonterima i kazala koliko je važno što su volonteri na Kosovu te šta je njihov cilj.

“Dobrodošli u zemlju sa bogatom istorijom i divnom prirodom, u zemlju koja je poznata po dobrodošlicama, promenama, inovacijama i mladosti. Svaki volonter donosi sa sobom svoju predanost da ne pravi razliku i da donese jednakost u svetu”, rekla je ona.

Ministarka obrazovanja, nauke i tehnologije Arberi Nagavci pozvala je sve škole širom Kosova da se prijave za ovaj program te omoguće volonterima da nauče novi jezik.

“Naše Ministarstvo za prosvetu trenira studente za čitam život. Uloga volontera i programa je u skladu sa našom podrškom i podrškom naših učitelja i učiteljica. Delimo najbolje iskustvo sa sistemom edukacije iz Amerike koja daje podršku sa učenje engleskog jezika na Kosovu”, navela je ona.

Mirovni korpus je organizacija koja je nastala 1961. godine. Volonteri su na Kosovu učili albanski, srpski i bosanski jezik.

Izvor :
Kim