Vlajić: Uhapšenom M.B. iz Z.Potoka određen jednomesečni pritvor

Muškarcu M.B. koji je pre dva dana uhapšen u Zubinom Potoku, pod optužbama za više krivičnih dela, među kojima je i paljenje automobila na Severu, Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor, potvrdio je za KoSSev njegov pravni zastupnik, Nebojša Vlajić.

Advokat je precizirao da je ročištu prisustvovao tužilac iz Prištine, koji, kako je kazao Vlajić, danas nije izneo niti jedan dokaz protiv njegovog branjenika.

Pritvor od 30 dana M.B. je određen zbog, dodaje advokat, navodne opasnosti od bekstva, opasnosti da može uticati na svedoke ili na dokaze.

Njegova odbrana priprema žalbu, koju će uložiti u roku od 48 sati.

Vlajić ocenjuje da će, kako je kazao, ovo biti „jedan od šampiona kosovskog pravosuđa“.

„U kojem ne znamo ni za kakav dokaz za ono što javni tužilac tvrdi“, naglasio je advokat uhapšenog M.B.

Precizirao je i da se njegovom branjeniku na teret stavljaju krivična dela koja su, po njegovom hapšenju, poznata medijima.

Inače, krivična dela za koja se ovaj muškarac tereti izneli su, po njegovom hapšenju, Kosovska policija ali i čelnik kosovskog MUP-a.

Osim što ga kosovsko pravosuđe tereti za paljenje automobila na severu, on se tereti i za „ubistvo u pokušaju“, „stvaranje opšte opasnosti“ i „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

U naknadnom preciznijem saopštenju čelnika kosovskog MUP-a od juče, Dželjalj Svećlja je dao pune detalje o tome u kojim je sve delima uhapšeni M.B, za kojeg je prethodno kazao da je pripadnik „Civilne zaštite – kriminalne strukture“, bio učesnik:

„Osim što je palio automobile na Severu, ranio pripadnike Kosovske policije, oštetio je našu kritičnu infrastrukturu, ilegalno je prelazio granicu, tukao je Srbe, iznuđivao i palio lokalna preduzeća, učestvovao je i u napadima na kuće i imovinu srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a osumnjičen je i za ubistvo pripadnika EULEX“.

Svećlja ga je juče nazvao i „herojem struktura koje su ga vodile“, ali i „Radoičićevim bliskim saradnikom“.

Hapšenje M.B, sa druge strane, osudili su Srpska lista i Kancelarija za KiM. Ujedno tvrde da se zapravo radi o „otmici“, ali i o „nameri Aljbina Kurtija da izazove haos pred pregovore u Briselu“ i to jer ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

Slične poruke uputili su i juče predsednik, kao i potpredsednik Srpske liste – jedan iz Beograda, a drugi iz Kosovske Mitrovice.

Najavili su i mogući poziv na „opštenarodni ustanak Srba“ ako se na zaustavi „teror Aljbina Kurtija“, odnosno „oteti Srbin ne oslobodi“.

Hapšenje M.B. došlo je istog dana, kada je iz sve četiri opštine na Severu, izbrojano ukupno 10. zapaljeno putničko vozilo, a osmo sa tablicama RKS.

Izvor :
Kossev