Vlajić: U.V. trenutno na policijskom zadržavanju, sutra i pred sudiju koji će doneti dalju odluku

Kosovska policija uhapsila je rano jutros muškarca srpske nacionalnosti U.V, inače radnika mts.doo, u trenutku kada je, kako kažu iz ovog preduzeća, krenuo na posao. Terete ga za napad na novinare od 16. juna, a da se on sada nalazi na policijskom zadržavanju, te da će sutra i pred sudiju, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić. On dodaje i da je siguran da U.V. nema nikakve veze sa onim što mu se stavlja na teret.

„Kao što znate jutros je uhapšen U.V. iz Leposavića pod optužbama za navodni napad za novinare prošlog petka, 16 juna ove godine u Leposaviću. U.V. sa tim nema nikakve veze potpuno sam u to siguran“, kazao je Vlajić u obraćanju medijima.

Precizira da mu je policija pokazala snimke na osnovu kojih ga terete za napad na novinare.

„Na tim snimcima se ili vide neka druga lica, ili je jednostavno nemoguće videti ko je. U.V. u toj ulici radi, bio je na poslu u mts-u i nema ničega drugog što ga sa tim mestom ili događajem povezuje“, dodaje Vlajić.

Potvrđuje da je njegov branjenik danas dao izjavu u kojoj je isto to rekao pred policijom, a da će sutra biti izveden pred sudiju koji će odlučiti o eventualnom pritvoru.

„Trenutno se nalazi na policijskom zadržavanju, koje može da traje najviše 48 sati“, istakao je Vlajić.

Iako smatra da kosovski sudovi, kako je kazao, rade sa „puno predrasuda i sa puno nepravičnosti“, Vlajić poručuje da u pravdu veruje.

„Nisam ubeđen da se sve naredbe koje se tiču poštenog pravosuđa u suđenjima na Kosovu poštuju, tako da nemam iluzija ni da će to biti i ovoga puta. Međutim, ja u pravdu verujem i verujem da će sud jedanput konačno razrešiti dokaze i doneti odluku kakvu mora da donese, a to je pravična odluka. Ona u ovom slučaju može da bude samo oslobađajuća – da se U.V. oslobodi svih optužbi i da se pusti iz pritvora“, naglasio je advokat.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, U.V. je trenutno u policijskoj stanici u južnom delu Mitrovice, odakle se javio svojim roditeljima.

Inače, ovo novo hapšenje za navodne napade na novinare na Severu – treće je za manje od pet dana na Severu Kosova.

Prethodno je prvo, za napad na novinare od 29. maja – u Leposaviću uhapšen takođe Srbin N.V, premda advokat i njegovi prijatelji tvrde da je u pitanju greška. Ipak, njemu je već određen jednomesečni pritvor.

Potom je u subotu na prelazu Jarinje uhapšen i D.S, kom se takođe na teret stavlja napad na novinare. Kosovske vlasti, kada je u pitanju ovaj slučaj, nisu navele o kojoj se medijskoj ekipi radi i u kojoj opštini je on navodni napad izvšio.

U Leposaviću se u podne za njih dvojicu danas održava skup podrške. Takođe, protest za uhapšene održava se i u Kosovskoj Mitrovici – protestnom šetnjom od spomenika Knezu Lazaru do Zvečana.

Izvor :
kossev