Vlada zabranjuje izvoz brašna, žitarica, ulja, šećera i soli

Vlada Kosova usvojila je danas nacrt odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer, prenosi Ekonomia Online.

Ovaj zahtev podnela je ministarka trgovine, preduzetništva i industrije Rozeta Hajdari. Ona je rekla da je ovom odlukom cilj da se građanima obezbede osnovni proizvodi kao što su pšenica, kukuruz, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer.

„Koliko god bio mali izvoz, u budućnosti možemo dodatno da ugrozimo snabdevanje našeg stanovništva. Zbog toga, radi ublažavanja situacije, predlažemo zabranu izvoza i reeksporta nekih prehrambenih proizvoda. Predloženom odlukom zabranjuje se izvoz i ponovni izvoz žitarica, brašna, jestivog ulja, soli i šećera“, rekla je Hajdari.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da je ova odluka posledica rasta cena.

„Ruska agresija i invazija na Ukrajinu uticali su na lanac snabdevanja poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Evropi. Ministarstvo trgovine, preduzetništva i industrije je sa relevantnim institucijama i tržišnim akterima pratilo rast cena i evidenciju izvoza robe. Kao rezultat podataka sa terena, donećemo privremenu zabranu izvoza i reeksporta nekih prehrambenih proizvoda“, rekao je Kurti.

Izvor: RTK2, Ekonomia online