Vlada Severne Makedonije preispituje učešće u Otvorenom Balkanu, zbog novih informacija iz Banjske

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani najavio je da će nove informacije o dešavanjima u Banjskoj izneti na zatvorenoj sednici Vlade Severne Makedonije.

Naglasio je da bi upravo na toj sednici trebalo da se odluči o daljem učešću Severne Makedonije u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

On je rekao novinarima da će Vlada razmotriti i potom odlučiti da li zemlja treba da ostane u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, u kojoj je zajedno sa Albanijom i Srbijom.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je istakao da posle incidenta u Banjskoj nije učestvovao u radu „Otvorenog Balkana“, inicijative koja je, prema njegovoj oceni, imala plemenite ciljeve.

Osmani je podsetio, da je nakon napada u Banjskoj, izjavio da je to protiv osnovne ideje inicijative – pomirenja, te da ako postoji direktna umešanost Srbije u ta dešavanja, treba preispitati učešće u „Otvorenom Balkanu“.

„Pošto sada imam više informacija o tome šta se dešavalo u Banjskoj, planiram da o tome obavestim Vladu na zatvorenoj sednici, a Vlada će odlučiti kako će postupiti dalje“, rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima, inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije potpuna jer ne obuhvata svih šest zemalja Zapadnog Balkana i ostala je samo inicijativa u pokušaju.

„Imala je dva cilja – pomirenje za stvaranje preduslova za zatvaranje kosovsko-srpskog spora i za međusobno priznanje i liberalizaciju tržišta, jer se procenjuje da 80 odsto vremena na Balkanu kamioni provode na graničnim prelazima, a 20 odsto na putu. Naravno, to su bili plemeniti ciljevi u kojima smo učestvovali. Ali to je inicijativa u pokušaju, jer dok se u nju ne uključi svih šest zemalja, ta inicijativa nije potpuna“, rekao je Osmani.

Podsetimo, tokom noći 24. septembra prošle godine u Banjskoj na severu Kosova naoružana grupa muškaraca blokirala je prilaz selu i skukobila se sa kosovskom policijom.

Drama se nastavila tokom celog dana, a u pucnjavi je stradao kosovski policajac i trojica naoružanih Srba.

Izvor :
Beta