’’Vlada ograničava slobodu govora’’

Suspenzija licence Klan Kosova, najveće privatne televizijske stanice, zbog greške u registraciji je svakako nesrazmerna u odnosu na stvarni prekršaj. Činjenica da su u dozvoli gradovi na Kosovu bili navedeni kao da su u Srbiji već je ispravljena, iako je za to trebalo nekoliko nedelja, pa je (to) trebalo da bude dovoljno da vlada poništi odluku o zatvaranju stanice, smatra američki ekspert za politiku i dugogodišnji kolumnista Džeruzalem posta (Jerusalem Post) dr Alon Ben-Meir.

„Međutim, odluka Vlade Kosova, a posebno premijera Kurtija, da podrži suspenziju licence Klan Kosova i zatvaranje stanice ostavlja nepogrešiv utisak da vlada ograničava slobodu govora“, saopštio je dr Ben-Meir.

On je podsetio na stav Kvinte povodom ovog slučaja.

„U zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Nemačke i Britanije, poznatih kao Kvinta, navodi se da su ’posebno zabrinuti što je oduzimanje licence za poslovanje Klan Kosova nesrazmerna odluka koja će imati reperkusije na medijski pluralitet na Kosovu’ ukazuje na iskrenu zabrinutost“, dodao je on.

Dr Ben-Meir je zaključio da Vlada Kosova treba da preduzme hitne korake da ukine suspenziju.

„S obzirom na nesklad između Kosova i EU u vezi sa Asocijacijom (srpskih) opština, poslednja stvar koja je Kurtiju potrebna u ovom trenutku je pojačavanje tenzija sa EU, posebno u vezi sa jednim od najosnovnijih stubova demokratije“, naveo je on.