Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o budžetu za 2022.

Vlada Kosova usvojila je Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 2.74 milijardi evra. Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će iz budžeta biti izdvojeno preko 100 miliona evra za Kosovske bezbednosne snage.

Kurti je rekao da je cilj da se procenat izdvajanja za KBS u okviru mandata poveća na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, kako to zahteva standard NATO-a i dodao da „Kosovo nikada nije imalo takav budžet“.

„Od ušteda plata koje je napravilo novo rukovodstvo Kosovske agencije za privatizaciju, uspeli smo da preorijentišemo ta sredstva na vojsku i kao rezultat toga regrutovaćemo 840 novih vojnika da bismo ispunili ciljeve tranzicije“, kazao je kosovski premijer.

On je rekao da će ovim sredstvima početi izgradnja 50 vrtića širom Kosova, 45 miliona evra biće izdvojeno za porodilje i dečje dodatke. Takođe, kazao je da neće biti penzije manje 100 evra, a 50 miliona evra biće izdvojeno za dugovanja po osnovu eksproprijacije.

Kurti je istakao da će biti obezbeđeno dodatnih 2.000 besplatnih stipendija, 35 miliona evra socijalnim programima, još 24 miliona evra za nabavku lekova, dok će za mlade biti izdvojeno 20 miliona evra.

„Ove i mnoge druge investicije su omogućene za samo šest meseci rada vlade“, rekao je Kurti.

Kako je kazao 40 miliona evra biće izdvojeno za Trepču i Telekom, 10 miliona evra za ambasade i dva miliona evra za Preševo i Bujanovac.

Kurti je rekao i da će sredstva biti izdvojena za dopunu državnih rezervi.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati rekao je da su ciljevi privredni preporod, preorijentacija privrede na proizvodnju i podrška zapošljavanju.

Izvor :
Koha, Kosovo online, Ekonomia online