Vlada Kosova povodom jučerašnjeg glasanja: Svesni smo prilika

Vlada Kosova je u saopštenju za javnost izrazila žaljenje zbog slabog odziva na jučerašnjem glasanju i zahvalila „onima koji su iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo“. „Svesni smo prilika u četiri opštine na severu Kosova, a posebno velikog pritiska vlasti Beograda na građane, kosovske Srbe u ovim opštinama. Rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika“, navedeno je.

„Podsećamo da je ovaj proces podstaknut stalnim zahtevima za novim izborima u ovim opštinama, izazvan nedostatkom punog legitimiteta aktuelnih predsednika opština nakon slabog odziva građana na izborima 23. aprila 2023. godine. Počeo je neophodnim prikupljanjem potpisa 20% građana sa pravom glasa. Međutim, Srpska lista, koja je ostavkom svojih gradonačelnika prvobitno bila povod za izbore 23. aprila, a potom i inicijator jučerašnjeg glasanja, ponovo je bojkotovala demokratske procese, uprkos pozivima međunarodne zajednice i građanskom interesu“, saopšteno je.

Vlada Kosova je još jednom izazila „svoju podršku i spremnost da sarađuje sa gradonačelnicima opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u ispunjavanju njihovih obaveza i služenju građanima ove četiri opštine, bez razlike“.

Kako je navedeno, završetkom ovog procesa, bez obzira na rezultat, „Republika Kosovo je ispunila svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa Evropskom Unijom za deeskalaciju situacije na severu zemlje. Prema tome, posle jučerašnjeg glasanja, vreme je da nepravedne mere prema Kosovu konačno budu uklonjene“, dodaje se u saopštenju.

U opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić juče je održano glasanje za ili protiv smene gradonačelnika ovih opština, prema administrativnom uputstvu, na osnovu člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi. Proces je završen bez ijednog incidenta, a na tome su iz Vlade Kosova čestitali Centralnoj izbornoj komisiji i bezbednosnim institucijama.

Izvor :
Kim