Vlada Kosova okrivila Edija Ramu za otkazivanje zajedničkog sastanka

Kosovska Vlada reagovala je nakon otkazivanja zajedničkog sastanka vlada Kosova i Albanije navodeći da je to prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak, okrivljujući za to premijera Albanije Edija Ramu.

Kazali su da se sastanci Rame i Kurtija, zajedno sa njihovim saradnicima, mogu održati svaki dan.

„Zajednički sastanci su veliki organizacioni poduhvat, kojem je prethodio veliki rad ministarstava na pripremi tog dana. Danas bi trebalo da bude potpisano 13 novih sporazuma. Oni su imali za cilj da zbliže naše ekonomije, naše sisteme pravde, obrazovanja, kulture itd. Najviše će izgubiti građani“, navodi se u reakciji vlade Kosova.

Dodaju da je otkazivanje sastanka od strane premijera Rame poništilo je mogućnost njihovog potpisivanja.

„Bilateralni sastanci bi se mogli održavati svakog drugog dana. Prilično smo bliski jedni drugima kao zemlje. Ne bi bilo prvi put da se sretnemo istog dana. Ali to je prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak“, stoji u odgovoru vlade.

Premijer Albanije Edi Rama najavio je juče da neće biti zajedničkog sastanka vlada Albanije i Kosova koji je bio predviđen za danas u Đakovici i kao razlog za to je naveo da kosovski premijer Aljbin Kurti „nije prihvatio uski format sastanka premijera, ministara spoljnih poslova i ministara odbrane“.

Rama je medijima izjavio da je Kurti bio da se prvo održi sastanak a da se posle toga održi sastanak na kojem je Rama insistirao.

„Ovo je vanredna komunikacija koja se odnosi na sastanak dve vlade u Đakovici. Obavestio sam premijera Kurtija da u uslovima pogoršanja odnosa Kosova sa celom evroatlantskom zajednicom, ovaj sastanak ne može da se održi pod predviđenim uslovima. Razgovarao sam popodne sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, zamolio sam Aljbina da se sutra sastanemo u Đakovici, u užem formatu, odnosno sa ministrima spoljnih poslova i odbrane“, rekao je Rama.

Dodao je da nažalost sa premijerom Kurtijem nije postignut dogovor o promeni formata.

„Ali to (održavanja zajedničke sednice) nije moguće jer nije trenutak za stvaranje lažne slike o tome šta se zapravo dešava u realnosti Kosova danas“, dodao je Rama.

Izvor :
Kim, Beta