Vlada Kosova odobrila jednokratnu pomoć od sto evra za penzionere i decu

Vlada Kosova je na sinoć održanom elektronskom sastanku izdvojila sredstva za jednokratnu pomoć od sto evra za penzionere i decu.

„Dodela budžetskih sredstava u iznosu od 68.994.340,62€ za realizaciju Mere 3.5 – Naknade za materinske i dečije dodatke i Mere 3.2 – Podrška penzionerima i porodicama uz socijalnu pomoć iz Paketa za ekonomski preporod“, navodi se u odluci koju je potpisao premijer Kosova Aljbin Kurti, javila je Ekonomija onlajn.

Odluka o dodeli ovih naknada doneta je 13. decembra, a relevantni iznosi za svaki potprogram su precizirani i raspoređeni prema obračunu Ministarstva finansija, rada i transfera, navodi se dalje u odluci.

Premijer Kurti je rekao da Vlada Kosova namerava iduće godine da unapredi šemu pomoći, po principu da će više dobiti oni sa manjim primanjima.

Vlada je do sada izdvajala 10 evra za decu do 16 godina i 20 evra za decu do dve godine. Kurti je obećao da će ubuduće deca primati dodatke u visini od 50 do 150 evra.

Penzije na Kosovu variraju od 100 do 265 evra u zavisnosti od doprinosa.

Od januara do jula ove godine Kosovo je potrošilo preko 305 miliona evra za finansijsku podršku penzionerima i onima koji su korisnici različitih vrsta socijalne pomoći.

Predviđeni budžet Kosova za sledeću godinu iznosi 3,3 milijarde evra, u poređenju sa 3,2 milijarde evra što je bio budžet za 2023. godinu.

Izvor :
Ekonomija onlajn, Kim