Vlada Kosova isplatila 101,000 evra na ime plata za 20 integrisanih pripadnika CZ

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Revizorska služba Kosova saopštila je da je 20 pripadnika „Civilne zaštite“ iz srpske zajednice, koju je Vlada Kosova proglasila terorističkom organizacijom, 2022. godine od Vlade primilo 101 hiljadu evra na ime plata.

Prema revizorskom izveštaju, za godišnje finansijske izveštaje Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se da „prema potvrdama službenika ministarstva, ovi zaposleni nemaju definisane radne prostore i ne obavljaju nikakvu delatnost u ovoj oblasti“.

„Na osnovu Odluke Vlade br.06/39 od 22.07.2015, bivše Ministarstvo državne uprave, bilo je u obavezi da organizuje 20 službenika srpske zajednice, pripadnika nelegalne strukture pod nazivom ‘Civilna zaštita’“. Budžet potrošen na njihove plate za 2022. godinu iznosi 101.474 evra“, navodi se u nalazima ovog revizorskog izveštaja.

Podsećamo da je 2013. godine odobren sporazum o raspuštanju „Civilne odbrane“, kada su i potpisani sporazumi o lokalnim izborima, sporazum o integraciji policije, sporazum o pravosuđu, onaj o Asocijaciji Opštine sa srpskom većinom, a postignut je i sporazum o energetici i to za telekomunikacije.

Izvor :
Zeri, Kossev