Vlada Kosova i ICO: 300 miliona funti za ekonomsku stabilnost u nevećinskim opštinama

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi u ime Vlade Kosova potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom organizacijom za zajednice, koji će poslužiti kao osnova za investicije u cilju otvaranja novih radnih mesta sa fokusom na nevećinske zajednice, uspostavljanja infrastrukturnih projekata i jačanja preduzeća u cilju povećanja stabilnosti u opštinama u iznosu od 300 miliona funti. Poptisivanju memoranduma prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Kosova održan je Forum za nevećinske zajednice. Emilija Redžepi je na forumu rekla da “ovo partnerstvo predstavlja ne samo preokret u ekonomskom razvoju Kosova već i ključni korak u jačanju demokratskih temelja”. 

“Fond za prosperitet Kosova 2024-2030 godine gde planiramo da investiramo 300 miliona funti u privredni razvoj u opštinama gde žive nevećinski narodi što će pospešiti strategiju pomirenja među različitim narodima te je cilj podrška ekonomskom rastu što je ključno za stabilnost i multietničku saradnju i zajednički suživot svih naroda na Kosovu”, rekla je Redžepi.

Zamenica premijera Kosova istakla je i da je fokus ovog sporazuma na unepređenju lokalne ekonomije na Kosovu.

“Ovaj projekat posebno stavlja naglasak na podršku malim i srednjim preduzećima, stvaranje novih radnih mesta i otvaranje novih fanbrika, ekonomski napredak u svim regionima Kosova od Leposavića do Dragaša”, rekla je Redžepi.

Forumu za nevećinske zajednice prisustvovao je i direktor kancelarije Međunarodne organizacije za zajednice Džejms Holms.

“Podržavaćemo vas kako bi radili na ekonomskim državnim planovima, državni planovi postoje, ali na ekonomskim planovima. Mi vam možemo pomoći da razvijete ekonomske lokalne planove za sve zajednice na celom Kosovu, posebno za nevećinske zajednice. Nadam se da ćemo moći da vam pomognemo tako što ćemo vam dovesti najbolje ekonomskite odavde i  iz inostranstva, najbolje univerzitete kao i najbolje primere odavde i od vani što znači da ćemo vas podržati i omogućiti da razvijete ekonomske lokalne planove, da stvorite nova radna mesta, da ožive zajednice i zadovolje potrebe lokalnih zajednica”, rekao je Holms.

Holms je istakao i da ovaj sporazum pruža mogućnost novih zapošljavanja.

“Nadam se da će ekonomska zona biti mogućnost da preduzeća zaposle sve zajednice i da i one posluju zajedno i da se razvijaju kako bi privlačili ulaganja. Nadam se i da će ove ekonomske zone biti jedan odlučan način da se promovišu sva preduzećana Kosovu a posebno manjinske zajednice”, rekao je Holms.

Izvor :
Medija centar Čaglavica