Vlada Kosova: Dodatni budžet za BSK, pomoć deci i penzionerima

Kosovska vlada izdvojila je dodatnih 40 miliona evra za Bezbednosne snage Kosova, najavio je na sednici Vlade premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Danas imamo i odluku o izdvajanju dodatnog budžeta za Bezbednosnu Snagu Kosova u iznosu od 40 miliona evra, a ovim izdvajanjem ukupan iznos budžeta za odbranu ove godine premašuje nivo od 200 miliona evra, odnosno preko 2% bruto domaćeg proizvoda, to je kriterijum za zemlje članice NATO-a”, rekao je on.

Time je, kako je rekao, Vlada posvećena ostvarivanju cilja da Kosovo postane članica Partnerstva za mir, ali i ide ka članstvu u NATO.

Kao uspeh vlade u ovoj godini, Kurti je naveo da je Kosovo učinilo da javno visoko obrazovanje bude besplatno. “Za studente u tri akademske godine, pored redovnih stipendija za visoke prosečne ocene, podelili smo oko pet hiljada drugih stipendija za studije u zemlji i inostranstvu. Kroz dualno obrazovanje povezujemo stručno obrazovanje sa tržištem rada. Ove godine imamo 12 profila, koji se nude u 21 školi, u 14 opština Kosova. Tako da svoje mlade ljude na vreme pripremamo za potrebe tržišta ulažući danas za njihovo sutrašnje zapošljavanje”, kazao je Kurti na sednici vlade.

Kako je rekao tokom ove godine, Vlada je za civilni sektor izdvojila 15 miliona evra kao direktnu podršku u kulturi, kulturnom nasleđu, omladini i sportu.

“Naša vlast brine za sve generacije, a posebno za one kojima je to najpotrebnije. Drago mi je što ćemo danas doneti odluku kojom ispunjavamo jedno od naših narednih obećanja. Reč je o subvencioniranju sve dece na osnovu porodičnih prihoda. Verujem da se sećate obećanja da će svako dete, svake godine, dobiti 50, 100 ili 150 evra, ovisno o prihodima roditelja”, kazao je on.

Istakao je da je na vladi odlučeno da sva deca, bez razlike, imaju koristi od šeme, a iznos naknade će biti 100 evra.

Što se penzionera tiče, Kurti je najavio brigu i o najstarijima. “Stoga ćemo za sve penzionere, ovog kraja godine u cilju olakšanja troškova života, za ove ugrožene kategorije odobriti jednokratni dodatak od 100 evra, uz redovnu mesečnu penziju koju primaju”.

Izvor :
Kim