VJT u Beogradu tereti Dušana T. da je pozivao građane Zubinog Potoka da napuste Kosovo ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama

Više javno tužilaštvo u Beogradu tereti Dušana T. (31) za delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, jer se sumnja da je pozivao građane iz Zubinog Potoka da napuste teritoriju Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama – potvrđeno je iz ovog tužilaštva.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Dušana T. (31) zbog opravdane sumnje da je pozivao građane iz Zubinog Potoka da napuste teritoriju Kosova ukoliko ne žele da budu u kosovskim institucijama“ – navodi se u saopštenju.

Iz tužilaštva naovde da se sumnja da je Dušan T. 18. marta ove godine u Zubinom Potoku, na severu Kosova i Metohije, pozivao na „nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije, tako što je u pratnji više NN lica prilazio građanima srpske nacionalnosti u Zubinom Potoku i delio im letke“ sa porukama: „Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama napustite Kosovo. Marš u Srbiju!“ i „Promenite tablice, uzmite lična dokumenta, izadjite na izbore, ili se vratite u Srbiju“.

„Tom prilikom je govorio da – ko priznaje Republiku Kosovo može da ostane na toj teritoriji, a ko ne priznaje, da može da ide u Srbiju“ – navode iz tužilaštva.

Tužilaštvo je predložilo sudu da Dušana T. oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine, takođe tužilaštvo je predložilo da mu sud produži pritvor „da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo“.

U saopštenju nema drugih informacija o ovom slučaj, kao ni o tome od kada se tačno Dušan T. nalazi u pritvoru.

Podsetimo, trojica od četvoro Srba sa Kosova koje srpske vlasti terete za „udruživanje protiv ustavnog poretka Srbije“ pušteni su krajem maja iz pritvora. Advokat jednog od puštenih na slobodu Ivan Ninić potvrdio je tada da je D.T. ostao u pritvoru. Branioci puštenih na slobodu su isticali da se radi o, kako su naveli, montiranim procesima.