Vjosa Osmani želi da poseti sever Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je želju da poseti opštine na severu.

Ona je, nakon jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom, rekla da planira da obiđe sve opštine na Kosovu, uključujući i one na severu.

„Želim da posetim sever što pre, kako Severnu Mitrovicu, tako i ostale opštine. Svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, ravnopravni su u ovom društvu. Treba da sednemo da razgovaramo o zahtevima koje građani imaju i o izazovima sa kojima se suočavaju“, rekla je Osmani.

Dodala je da na severu Kosova postoje problemi u vezi sa vladavinom prava.

„Srpske paralelne strukture i dalje su prisutne na severu Kosova. Na severu zemlje, nažalost, postoje problemi sa vladavinom prava zbog kriminalnih grupa koje finansira i podržava Srbija. Nikada nije bilo problema sa ljudima koji žive tamo, već sa onima koji su činili i čine krivična dela, plaše građane i uskraćuju im pravo na slobodu izražavanja“, izjavila je Osmanijeva.

Poručila je da je Južna Mitrovica jedna od opština na Kosovu koje su prioritet kada su u pitanju investicije, pogotovo strane.

„Nivo nezaposlenosti može da se smanji investicijama. Dajemo sve od sebe da povećamo broj investitora iz inostranstva, posebno ulaganja koja su usmerena na otvaranje novih radnih mesta. Mitrovica ima potencijal za tako nešto, od ulaganja u energetski sektor, do investicija kada je u pitanju turizam“, rekla je kosovska predsednica.

Dodala je da je sa gradonačelnikom Južne Mitrovice razgovarala i o zaštiti životne sredine.

Izvor: RTV KIM, KosovaPress