Vjosa Osmani: Vanredni izbori na severu Kosova najverovatnije 18.decembra; Rašić i Jablanović: Nije vreme za izbore –  mogu da budu povod za tenzije i incidente

Nakon sastanka sa predstavnicima gotovo svih političkih partija na Kosovu, kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da će vanredni lokalni izbori u četiri severne opštine  najverovatnije biti održani 18. decembra. Osmani je dodala da je taj dan ujedno i poslednji dan kada izbori po kosovskim zakonima treba da se održe, nakon što su gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića podneli ostavke.  

“Što se tiče zakonskih rokova zakon predviđa da u trenutku ostavke treba da se proglase izbori u roku od 10 dana. Sutra je poslednji datum i ti izbori treba da se održe u roku od 30 do 40 dana od trenutka ostavke, što znači da je poslednji datum kada treba da se održe izbori. Taj datum na osnovu tih rokova jeste 18. septembar. Mi smo raspravljali sa strankama koje su bile i koje su učestvovale u ovoj konsultaciji u vezi priprema koje treba da se urade od strane Centralne izborne komisije, pošto postoji proces koji treba da se poštuje kako bi sve išlo po pravilima i najvećim demokratskim standardima, rekla je Vjosa Osmani.

Osmanijeva je dodala da je na sastanku bilo reči o zabrinutostima koje postoje u ovom trenutku a tiče su održavanja izbora na severu Kosova, ali je istakla da će  kosovske institucija, a naročito institucije bezbednosti preduzeti sve korake kako bi izbori protekli mirno.

 “Ja se nadam da će učestvovati što veći broj građana koji žive u tim opštinama bez obzira iz koje zajednice dolaze ili nacionalnosti jer njihovo učešće treba da bude na što demokratskiji način. Naše institucije će preduzeti sve mere kako bi se naši građani bez obzira na nacionalnost osećali bezbedno da ostvare njihova prava. Istovremeno ja ću se obratiti međunarodnim partnerima da posmatraju izbore i da njihovo prisustvo bude što veće tokom ovih izbora. Tako da treba da se urade sve pripreme sa našim institucijama bezbednosti da pripreme proces izbora, dan izbora a i nakon toga, da sve prođe bez tenzija, da sve ide normalnim putem i po principima najvećih međunarodnih standarda””, navela je Vjosa Osmani.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici stranke Alijanska za biznis Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja i Spske liste, vodeće partije Srba na Kosovu.

Jedini  predstavnici Srba koji su prisustvovali sastanku su predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i predsednik Progresivne demokratske partije Nenad Rašić.

Jabalnović i Rašić mišljenja su da sada nije vreme da se izbori na severu održe zbog opasnosti od mogućih tenzija i incidenata. Njihov predlog kosovskoj predsednici kako kažu bio je da se pronađe način da se izbori odlože.  

“Jednostavno tamo uslova za izbore nema odnosno da izbori sami kao takvi mogu čak da budu iskorišćeni za eventualno podizanje tenzija, konflikte, incidente čak i eskalacije određenih neželjenih radnji i nasilja. Čak sam zahtevao da se nađe drugi način, odnosno da se nađe način kako da izbore u ovom momentu takođe odložimo i da bar nađemo način na koji možemo da ih prolongiramo na neki određeni vremenski period“, rekao je Nenad Rašić.

„Mi smo predsednici Osmani preneli neke naše nedoumice oko nekih detalja bitnih koji nedostaju ovom sastanku kako bi se ti  izbori sproveli, šta su nedostaci na terenu jednostavno da nije sada trenutak za izbore. Videćemo možda odgovore na ta pitanja dobijemo u nekom budućem  periodu ali ja mislim da kako god da se okrene ustavno i zakonski rok krajnje brutalno kratak i nema tu nekog velikog prostora. Ono što mogu da vam kažem kao čovek koji dolazi sa severa Kosova je da je raspoloženje većinskih građana na severu, a to su Srbi, je da se na ove izbore ne treba izlaći  kako stvari sada stoje“, kazao je Aleksandar Jablanović.

Na pitanje da li će Partija kosovskih Srba, čiji je on lider učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na severu Jablanović je rekao da će razmisliti jer to zavisi o više faktora.

„O tome da li ćemo izaći ja te izbore zavisi od mnogo okolnosti ali za nas Srbe pre svega zavisi od raspoloženja u našj zajednici i od stavova zvaničnog Beograda. Na kraju krajeva kada se sve sabere i podvuče mi moramo da održavamo ipak koliko toliko komunikaciju i da pratimo određene signale koje nam Vlada Srbije šalje. Mi se tim signalima svakako nadamo u budućem periodu“, naveo je Jablanović.

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova iz redova Srpske liste podneli su 6. novembra ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije. Ostavke je podnelo i 10 poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, kao i zaposleni u pravosuđu, policiji i drugim kosovskim institucijama na severu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica