Vjosa Osmani organizuje Forum za žene, mir i bezbednost

Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je organizovanje Foruma za žene, mir i bezbednost, koji će se održati na Kosovu 22. i 23. oktobra.

„Izgradnja saveza za održivi mir“, tema je prvog foruma, a cilj je da se podigne svest o potrebi prepoznavanja i promocije sposobnosti žena i devojaka, kako da aktivno i sadržajno doprinesu mirovnim i bezbednosnim procesima.

„Prvo izdanje Foruma biće posvećeno nasleđu bivše sekretarke SAD-a Medlih Olbrajt. Forum će okupiti na Kosovu lidere iz regiona i sveta, akademike, predstavnike međunarodnih organizacija, civilnog društva i ličnosti odgovorne za sprovođenje ove agende“, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova.

Kako se navodi organizacija ovog međunarodnog foruma je jedna od obaveza u okviru Samita za demokratiju.

„Forum ima za cilj da jasno prenese poruku da su mir i bezbednost žena centralni stubovi kosovske vizije za održivi mir na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou. Forum će se fokusirati na „Izgradnju saveza za održivi mir“ i služiće kao platforma za razmenu najboljih praksi i lekcija naučenih iz iskustava zemalja učesnica, razvoj sveobuhvatnih i rodno izbalansiranih politika, kao i osmišljavanje novih okvira delovanja radi kontinuiranih promena arhitekture bezbednosti i mira u Evropi i šire“.

Forum se organizuje u saradnji sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc, kao i uz podršku lokalnih i međunarodnih partnera.

Izvor :
RTV KIM