Vjosa Osmani nakon sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Mogući novi izbori na severu Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na severu Kosova vladali red i zakon i „kako bi se očuvao suverenitet Republike Kosovo“, saopštio je kabinet predsednice Kosova nako satanka Vjose Osmani sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom  i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Prema rečima predsednice Osmani, kažnjavanje kriminalnih grupa i pojedinaca koji su koristili nasilje protiv policije, novinara, pripadnika KFOR-a, Euleksa i građana, jedini je način za održivu i dugoročnu stabilnost. Zbog toga, naglasila je, očekujemo od institucija za sprovođenje zakona da urade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi kriminalne grupe odgovorne za nasilje izašle pred lice pravde“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Osmani je istakla da se novi izbori u opštinama na severu Kosova „mogu organizovati u skladu sa sadašnjim ustavnim i zakonskim okvirom i u tom kontekstu je dodala da treba obezbediti demokratsko učešće građana koji žive u ove četiri opštine“.

Na sastanku sa Eskobarom i Lajčakom „predsednica Osmani je istakla značaj jačanja saveza sa SAD-om i EU, u ispunjavanju zajedničkih ciljeva na evroatlantskom putu i jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova“.