Vjosa Osmani i guvernerka savezne države Ajove Kim Rejnolds potpisale sporazum o sestrinskim odnosima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i guvernerka savezne države Ajove Kim Rejnolds potpisale su danas u Prištini sporazum o sestrinskim odnosima i saradnji između Kosova i savezne države Ajove. Ovaj sporazum će, prema njihovim rečima, doprineti zbližavanju Kosova i ove američke države.

Prema rečima predsednice Kosova Vjose Osmani ovaj sporazum će igrati značajnu ulogu u obrazovanju, trgovini, poljoprivredi i energetici.

„Na zajedničkom sastanku razgovarale smo o našim bileteralnim odnosima tokom godina i o oblastima na kojima ćemo raditi zbog daljeg produbljavanja naše saradnje i partnerstva. Danas smo potpisivanjem ovog sporazuma još jednom dokazali našu posvećenost jačanju naših bilateralnih odnosa. Ovaj sporazum će igrati važnu ulogu u obrazovanju, trgovini, poljoprivredi i energetici. Sporazum će otvoriti put za zbližavanje i dobrobit naših građana. Naš savez sa SAD je i dalje egzistencijalan, a naši ljudi su najproameričkiji narod“, rekla je Osmanijeva.

Osmani je govorila i o trenutnoj situaciji na Kosovu rekavši da su vlasti u potpunosti posvećene miru i dugoročnoj stabilnosti u zemlji i regionu, u potpunoj koordinaciji sa saveznicima.

’’Kao što sam i ranije rekla guvernerki Rejnolds na Kosovu ćete uvek naći posvećene prijatelje i partnere. Bilateralni odnosi između Kosova i Sjedinjenih drzava su ukorenjeni u zajedničkim vrednostima i naša posvećenost demokratiji i vladavini prava kao i trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti u zemlji i regionu. Odlučnost naših Američkih saveznika za kosovsko pitanje bilo je neophodno na našem putu ka slobodi, nezavisnosti, izgradnji države i danas u našim svakodnevnim naporima za privredni rast i članstvo u evroatlantskim institucijama’’, rekla je Osmani.

Guvernerka savezne države Ajove Kim Rejnolds rekla je da ima puno mogućnosti za nastavak partnerstva koje je, kako je rekla, započeto pre deset godina. 

“Mislim da naši narodi se sve više i više približavaju. Naši odnosi su izgrađeni na jakim temeljima, izgrađeni na partnerstvu bezbednosti između nacionalne garde Ajove i Bezbednosnih snaga Kosova koje i dalje cveta. 2021 godine sam učestvovala u slanju članova garde koje su otišle u Kuvajt kako bi pomogle sigurnosti tamo i u tom timu je bilo pet vojnika sa Kosova. Manje je od 25 godina od intervencije NATO-a, Kosovo pomaže zapravo NATO-u. To je izuzetan dokaz o snazi i putanji vaše države. Takođe smo imali mnogobrojne razmene edukativne i kulturne. Imamo osam sestrinskih gradova i mislim da ćemo dostići broj do deset zato što radimo na tome i to je činilo da vaša zemlja, vaš narod ima posebno mesto u našim mislima i u srcima građana Ajove”, rekla je Rejnolds.

Prema njenim rečima potpisivanje sporazuma o sestrinskim odnosima još više zbližava saveznu državu Ajovu i Kosovo.

“Obnavljanje sporazuma o sestrinksim odnosima dve države nas samo i dalje približava. Najbolji dani dolaze u budućnosti. Možda je ovo moje prvo putovanje, ali bez ikakvog oklevanja kažem da nije poslednje. Srdačno očekujem naredna putovanja i želim da vas ugostim i u našoj velikoj državi Ajovi”, rekla je Rejnolds.

Sastanku su prisustvovali i supružnici obe liderke. Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Rejnolds se sastatala i sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom.