Visoki Dečani: Povratnici godinama izloženi paljevinama i krađama

„Veoma cenimo javnu osudu paljenja kuće povratnika od strane ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera. Nažalost, ovaj incident nije izolovani događaj, jer je srpska zajednica na Kosovu, posebno povratnici godinama izložena sličnim paljevinama i krađama“, stoji u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Napominju da su slični incidenti praktično zaustavili proces povratka.

„Od suštinske je važnosti da se svakom građaninu, bez obzira na etničku ili versku pripadnost omogući da slobodno živi na svojoj imovini bez straha od zastrašivanja i napada. Štaviše, obaveza je kosovskih vlasti, posebno policije i pravosuđa, da temeljno istraže ove incidente podmetanja požara i drugih oblika nasilja koji pogađaju ugrožene zajednice. Nažalost, brojni prethodni napadi nisu detaljno istraženi, ako su uopšte istraženi, stvaraju atmosferu nekažnjivosti. Ova diskriminacija podstiče okruženje straha i neizvesnosti, ometajući miran suživot i pomirenje među zajednicama na Kosovu“, naveli su.

Podsećaju na godišnji izveštaj američkog Stejt departmenta o kršenju verskih prava na Kosovu, te da ambasada SAD, zajedno sa drugim ambasada, EU i OEBS-om, poslednjih sedam godina apeluje na Vladu Kosova da konačno primeni odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine u vezi sa zemljištem manastira i potvrdi njihovu imovinu.

„Nažalost, kosovska vlada je godinama ostala nepokolebljivo protiv sprovođenja odluke Ustavnog suda, ignorišući međunarodne zahteve, što podriva naše poverenje u pravni sistem i vladavinu prava“, reagovali su iz manastira.

Dodali su da poruka američkog ambasadora Hovenijera služi kao jasan pokazatelj da podrška demokratiji na Kosovu ne daje odrešene ruke za maltretiranje manjinskih zajednica, te da pravda mora biti univerzalna za sve, a ne selektivna.

„Fokusiranje na probleme na severu Kosova poslednjih meseci, uz istovremeno zanemarivanje žalosnog stanja ljudskih prava i sloboda Srba i drugih manjinskih zajednica u drugim delovima Kosova, stvara duboko pogrešnu sliku koja sugeriše da su Srbi na većinskim albanskim područjima zadovoljni i bezbedni. Tokom proteklih 20 godina, hiljade Srba je bilo prisiljeno da napusti svoje domove zbog etnički motivisanih napada i diskriminacije. Stoga ambasadorova izjava i njegova lična poseta mestu paljevine imaju poseban značaj kao poziv na unapređenje ljudskih prava i sloboda za sve građane podjednako“, zaključuju.

Podsetimo, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, je iz zapaljenog doma porodice Jozić iz sela Verić, kod Istoka osudio podmetanje požara i zastrašivanje porodice, te naveo da očekuje od kosovskih vlasti da identifikuju i procesuiraju odgovorne.