Visoka zvaničnica Stejt departmenta stiže na zapadni Balkan

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja, Karen Donfrid, boraviće na zapadnom Balkanu od 25. do 29. aprila, saopštio je Stejt department.

Posetu regionu Donfrid će početi u Prištini 25. aprila, gde će, kako je najavljeno, zahvaliti kosovskoj vladi što je pružila utočište izbeglicama iz Avganistana i Ukrajine.

Ona će, kako se navodi u saopštenju, podstaći vladu u Prištini da radi na reformama kada je u pitanju integracija u evropske i evroatlantske organizacije.

Ona će u Prištini razmotriti izglede za napredak dijaloga sa Srbijom.

Donfrid će zatim otputovati u Srbiju 26. aprila kako bi pozvala Srbiju da pojača reforme u cilju evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet.

Američka zvaničnica će u Beogradu razgovarati o mogućnostima energetske diversifikacije i bilateralnim bezbednosnim i ekonomskim vezama.

Ona će i u Beogradu ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

U Bosni i Hercegovini 27. aprila, Donfrid će ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem institucija na svim nivoima vlasti i pozvaće BiH da ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Sa zvaničnicima Severne Makedonije Donfrid će 28. aprila izraziti snažnu podršku pregovorima te zemlje o pristupanju EU i zahvaliti na pomoći Ukrajini.

Američka diplomatkinja će pozvati najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Tokom posete Albaniji 28. aprila Donfrid će obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Donfrid će otputovati u Crnu Goru 29. aprila, gde će istaći podršku SAD i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja će zahvaliti Crnoj Gori na tome što se pridružila sankcijama prema Rusiji u znak podrške Ukrajini.

Izvor :
Beta, N1