Više od pola miliona dolara za razvoj i unapređenje biznisa u vlasništvu žena i pripadnika nevećinskih zajednica

Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Fond za razvoj zajednice potpisali su danas ugovore o dodeli grantova sa 53 biznisa u vlasništvu žena i pripadnika nevećinskih zajednica u iznosu od 530.000 dolara.

Izvršna direktorka Fonda za razvoj zajednice (CDF) Nermin Mahmuti rekla je da je cilj ovog programa je osnaživanje malih i srednjih preduzeća nakon posledica pandemije Kovida 19.

“Njihovo ojačavanje će doprineti razvoju privatnog sektora. Kao rezultat saradnje CDF i USAID-a svi biznisi koji su dobili grantove će imati mogućnost da kroz opremu koju su dobili, kao i tehničke podrške, praćenja i mentorstva podići svoje proizvodne kapacitete i da budu atraktivniji na tržistu. Nadamo se da će se svaki od 53 potpisanih grantova iskoristiti maksimalno”, rekla je Mahmuti.

Za unapređenje i obnovu biznisa svaki do 53 dobitnika dobio je po 10.000 američkih dolara. Nakon potpisivanja ugovora o dodeli grantova održan je mini sajam na kojem je 25 dobitnika predstavilo svoje biznise i proizvode.

“Kompanija “Sharr berry” je mala porodična kompanija iz Štrpca osnovana je 2016. i bavimo se preradom voća, lekovitog bilja i pečuraka. Ovaj grant će nam u velikoj meri pomoći da unapredimo kvalitet voća koje nudimo tržistu i da bolje koristimo naše skladištene kapicete što će svakako poboljšati i smanjiti troškove našeg poslovanja”, rekao je Bojan Stojčetović iz Štrpca.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su predsednica Kosova Vjosa Osmani i direktorka USAID-a na Kosovu Ajlin Devit.

“Ove izanredne  žene probijaju barijere u sektoru u kome dominiraju mušakarci kroz inovativne prakse i ostavljajući nove standarde kvaliteta. Njihov uspeh ojačava biznis pomažući da se uspostavi kultura jednakosti i sveobuhvatnosti”, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.  

“Grantovi ce pomoći da se stvori inkluzivniji privatni sektor  povećavajući ekonomsku mogućnost pogotovo po pitanju biznisa koji su u vlasništvu žena i manjinskih zajednica. Ova šema daje 53 grantova 10.000 svakoj ukupno 530.000 evra za manjine i žene. Ovi biznisi funkcionišu u širokim oblastima kao što su pčele, dizajn, štampanje, prizvodnja hrane. Ovo pomaže da se izgrade biznisi nakon pandemije da se poboljša efikasnost proizvodnje i proizvodnih  mogućnosti, a  isto tako da se poboljša kvalitet njihovih proizvoda”, rekla je direktorka USAID- na Kosovu Ajlin Devit.

Ovaj događaj je vitalna komponenta USAID-ove aktivnosti Inkluzivno ekonomsko angažovanja, petogodišnjeg partnerstva sa Fondom za razvoj zajednice (CDF). Sveobuhvatni cilj ove USAID-ove aktivnosti je jačanje preduzeća, poboljšanje njihovih proizvodnih i uslužnih kapaciteta i povećanje njihove konkurentnosti na lokalnom i regionalnom tržištu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica