Više od 1.000 ljudi sa severa Kosova traži uklanjanje specijalnih jedinica

Peticija građana Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića u kojoj zahtevaju uklanjanje specijalnih jedinica kosovske policije i njihovih baza sa severa Kosova do sada je dobila 1.050 glasova podrške, saopštio je medijima građanini Zvečana, Igor Dašić.

Zahtev građana za uklanjanje specijalnih jedinica kosovske policije će, kako navode, nakon prikupljene podrške biti upućen Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), KFOR-u, Kancelariji Evropske unije u Prištini, ambasadama Kvinte i ostalim relevantnim međunarodnim faktorima.

U peticiji su građani sa područja Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića izrazili zabrinutost i strah zbog prisustva i delovanja specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama u kojima žive, te tvrde da iste svojim angažovanjem: „sprovode nasilje nad stanovništvom i ugrožavaju bezbednost, izazivaju razdor među zajednicama, vrše uzurpaciju zemljišta u privatnom posedu, sprovode neosnovana hapšenja njihovih sugrađana, ograničavaju slobodu kretanja i lrše ostala ljudska prava“, stoiji u saopštenju. 

„Prisustvo i delovanje specijalnih jedinica u punoj borbenoj opremi narušava opšti osećaj bezbednosti stanovnika i onemogućava normalan život i suživot koji je pokušavao da se izgradi poslednjih desetak godina“, napominje se. 

Zbog svega navedenog i tragedije od 24. septembra, kako tvrde, dovedeni su u situaciju da nemaju drugog izbora osim da se javno obrate sa sledećim zahtevom:

„Zahtevamo da se specijalne jedinice Kosovske policije bezuslovno i u najkraćem roku povuku – i da se njihove baze uklone. Pozivamo KFOR i Euleks da preuzmu brigu o bezbednosti stanovnika. Jedino tako je moguće kreirati bezbedno i sigurno okruženje za sve stanovnike bez obzira na nacionalnu pripadnost“, naveli su.

Poručuju i da su odlučni u nameri da ostanu u svojim domovima, te stoga ukazuju da bi ignorisanje ovog zahteva moglo dovesti do dalje eskalacije incidenata u severnim opštinama.

Izvor :
Kim