Verifikovani potpisi za smenu gradonačelnika na severu

Uskoro se očekuje glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na Severu. Koha saznaje da je CIK završio verifikaciju prikupljenih potpisa, ali je ova institucija odbila da govori o ovom procesu.

Centralna izborna komisija završila je proveru potpisa građana srpske nacionalnosti u četiri severne opštine, saznaje Koha iz svojih izvora.

Prema njihovim rečima, ovaj proces je završen nekoliko dana i uskoro se očekuje da će o njemu biti reči na sednici CIK-a.

Kako saznaje KOHA, nakon urađene verifikacije dostignut je potreban procenat od 20 odsto, čime se otvara put za razvoj naredne faze – organizovanja glasanja za razrešenje predsednika opština u četiri opštine na Severu.

Centralna izborna komisija je 29. januara saopštila da je započela verifikaciju potpisa prikupljenih za razrešenje predsednika opština u četiri opštine sa srpskom većinom. Mesec dana kasnije iz ove institucije nisu naveli dokle se stiglo sa procesom verifikacije i kada se očekuje glasanje za razrešenje gradonačelnika u ovim opštinama.

Prema rečima Škeljćima Jakupija (Shkëlqim Jakupi), stručnjaka za pitanja u vezi sa lokalnom samoupravom, verifikacija potpisa ne bi trebalo da predstavlja problem za CIK, osim ukoliko se ne naiđe na veće nepravilnosti.

Međutim, Jakupi je izrazio zabrinutost zbog pravnog vakuuma, za koji kaže da će pratiti proces smenjivanja gradonačelnika.

„Sada, nakon verifikacije potpisa za pokretanje procesa smene gradonečalnika, nema definisanih zakonskih rokova, niti relevantnih institucija koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za organizaciju ovog glasanja“, rekao je on.

On je naveo da glasanju za smenu gradonačelnika treba da prethodi razgovor između CIK-a, Ministarstva lokalne samouprave i opštinskih organa.

„Određivanje glasačkog listića, kako će imenovati glasački listić, ko će odobriti sadržaj tog glasačkog listića, ko će uslovno raspisati izbore ili odrediti dan glasanja, to mora ići uz interne konsultacije sa ovim institucijama koje su uključene u proces i po mom mišljenju, predsednik će imati važnu ulogu“, rekao je Jakupi.

Prema administrativnom uputstvu MALS-a, glasanje se mora održati najkasnije u roku od 45 dana od dana donošenja odluke CIK-a da je zahtev za smenu gradonačelnika podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela u dotičnoj opštini.

Gradonačelnik opštine se razrešava dužnosti ukoliko 50 odsto, plus jedan birač glasa za njegovu smenu. Ako prođe i ova faza, onda se organizuju izbori za nove gradonačelnike.

Izvor :
Kim, Koha