Veran Matić: Treba više podrške događajima sličnim Festivalu “Mirdita, Dobar dan”

Predsednik Fonda B92 Veran Matić učestvovao je na tribini “Ko je druga Srbija”, koja je u okviru Festivala “Mirdita, dobar dan”, održana danas u Prištini.

Matić je u izjavi za Medija centar podsetio da je Festifal „Mirdita, dobar dan“ nastao u znak sećanja na Bekima Fehmiua “velikog albanskog glumca, srpskog i svetskog glumca”.

“Ja sam od početka deo ovog Festivala i učestvujem skoro na svakom. Imamo i nekakve doprinose kada je reč i o knjigama… Izuzetno je važan i mislio sam kada je ustanovljen da će se umnožavati takve manifestacije koje povezuju Srbe i Albance. Međutim, prisustvujemo često više čak i smanjenju obima takvih manifestacija ili broja dana, možda i zbog pandemije, ali osećam da nema dovoljno podrške za ovakve manifestacije, za koje smatram da su izuzetno važne”

Pored Matića na trbini su govorili Sofija Todorović iz BIRN-a, analitičar Škeljzen Malići i analitičar i publicista Škeljzen Gaši.  

U muzičkom delu festivala prištinskoj publici će se 15. oktobra predstaviti pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić, članice sastava “Pavana and more”. Takođe će biti održana i debata na temu “Kultura kao političko sredstvo”, koja će biti održana 16. oktobra, a raspravljaće se o razaranju kulturnog nasleđa, ratnohuškačkoj umetnosti, muzici i filmovima koji su širili mržnju i pripremali teren za rat, ali i o artivizmu – angažovanoj umetnosti i načinima njene upotrebe u zagovaranju mira i njegovoj izgradnji.

Izvor :
Medija centar Čaglavica