Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan

Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Kao specijalni izaslanik britanskog premijera, Stjuart Pič će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, ali i sa SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, saopšteno je iz Britanske ambasade na Kosovu.

Kako se navodi, njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, Stjuart će sa partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Ser Stjuart Pič preuzima ulogu specijalnog izaslanika nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor :
RTV KIM