Varhelji: Napadači na kosovsku policiju moraju biti izvedeni pred lice pravde

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Tirani da napadači na kosovsku policiju moraju biti izvedeni pred lice pravde, da je potrebno smanjiti tenzije i vratiti se dijalogu Srbije i Kosova.

„Naš stav je bio vrlo jasan. Moramo imati potpuno smanjenje tenzija između Beograda i Prištine, potom treba obnoviti dijalog i doneti rezultate primenom prethodnih sporazuma, uključujući i onih u Ohrida“, rekao je Varhelji na sastanku ministara inostranih poslova država učesnica Berlinskog procesa.

„Svi ti počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde, pri čemu srpske vlasti moraju u potpunosti da sarađuju sa EU o ovom pitanju“, dodao je. 

Varhelji je istakao da će EU nastaviti da podržava region Zapadnog Balkana, najavljujući da će Evropska komisija doneti plan za ubrzanu integraciju Balkana u evropsko ekonomsko tržište.

„Donosimo važno finansiranje privatnom sektoru, kako bismo transformisali vaše ekonomije, da budu privlačnija za ulaganja. Uložili smo milijardu evra da pomognemo ugroženim građanima kako bi se izborili sa ekstremnim povećanjem cena“, podsetio je evropski komesar za proširenje.

Izvor :
FoNet