Valentina Parlić iz Dobrotina ponovo predala opštini Gračanica zahtev za izdavanje građevinske dozvole

Valentina Parlić iz Dobrotina predala je pre dva dana opštini Gračanica ponovo zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kuće, koju bi trebalo da joj sagradi Ministarstvo zajednice i povratak.

Valentinin suprug Srđan Gudžić rekao je za Medija centar da su zahtev predali jer su u medijima čuli izjavu direktorke Odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandre Đekić u vezi sa njihovim zahtevom, koji je odbijen pre oko dve nedelje.

„Čuli smo da je rekla da nismo naveli da će kuću da nam gradi ministarstvo za zajednice i povratak i da nikakav dokaz nismo priložili. Evo sada smo priložili projekat i kompletnu dokumentaciju, koja dokazuje ko će da nam pravi kuću“, rekao je Gudžić.

On je naveo da je i prvi put hteo da priloži projekat za kuću koji je izradilo Minisitarstvo za povratak i zajednice, ali da mu je tada rečeno da to nije potrebno.

Podsetimo, Valentina Parlić jedna je od troje ljudi o kojima su proteklih dana pisali mediji, a kojima je Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova odobrilo izgradnju kuća, a kojima je opština Gračanica odbila da izda građevinsku dozvolu.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić odbijanje opštine Gračanica da izda dozvole smatra kršenjem zakona.

Da tim činom Opština Gračanica krši zakon i osnovna ljudska prava svojim, kako je rekao,  najugroženijim građanima, smatra i kosovski diplomata Srđan Sentić, koji je pozvao nadležne službe opštine Gračanica da „po hitnom postupku preispitaju  kontradiktornu odluku o uskraćenju prava na dodelu građevinskih dozvola Valentini Parlić iz Dobrotina, Snežani Grbić iz Donje Gušterice i Dejanu Aksiću iz Lipljana“. Sentić je istakao i da će ova lokalna samouprava “kršenja zakona i propisa najverovatnije morati da objasni nadležnim organima”.

Reagovao je i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović upozoravajući Opštinu Gračanica i Srpsku listu da nezainteresovanošću da pronađu način kako da pomognu porodicama Grbić, Aksić i Parlić da dobiju krov nad glavom „direktno ugrožava opstanak najmanje tri porodice u Gračanici“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica