Uprkos blokadi prelaza Jarinje i Brnjak sever Kosova dobro snabdeven

Zbog blokade puteva u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, od 20. septembra ove godine, nijedan automobil, niti kamion nije ušao ni izašao sa Kosova, na ovim prelazima. Ipak, to nije u velikoj meri uticalo na snabdevenost prehrambenih i drugih prodavnica u ovom delu Kosova.

Vlasnici desetak prodavnica u Severnoj Mitrovici nisu želeli da za Glas Amerike pred kamerom govore o eventualnim poteškoćama sa kojima se susreću zbog blokade puteva kod prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Nezvanično su nam rekli da to ne utiče na njihov rad, da robe ima u dovoljnim količinama i da su cene ostale gotovo iste u odnosu na period pre 20. septembra, kada su uspostavljene blokade, zbog uvođenja reciprociteta za srpske registarske tablice, od strane Vlade Kosova.

Za razliku od trgovaca, nešto raspoloženiji za razgovor na ovu temu bili su građani Severne Mitrovice.

“Što se tiče snabdevenosti marketa tiče, za sada ima dovoljno”.

“Ima dovoljno robe, a što se tiče poskupljenja nisam sigurna, jer obično ne pratim cene”.

“Svega ima, ali otišle su cene mnogo, previše. Mi sa malim penzijama ne možemo da živimo. Ozbiljno”.

“Prvo da vam kažem, ima dovoljno robe, ali negde je po prodavnicama poskupelo, negde nije, zavisi kako gde”.

Igor Marković iz Nevladine organizacije „Aktiv“ smatra da velikih promena kada je u pitanju snabdevenost prodavnica – nema, zato što trgovci, kako je kazao, najverovatnije imaju i alternativu kad se radi o nabavci robe.

“Za sada lično, a i vidim da građani nisu primetili neke velike promene što se tiče cena i regularnog snabdevanja. Ja pretpostavljam da se roba dovozi na sever sa južne strane”, kazao je Marković.

Zbog blokade puteva, preko prelaza Jarinje i Brnjak od 20. septembra mogu samo pešaci. Međutim, ostali prelazi između Kosova i Srbije funkcionišu bez ikakvih problema, s tim što su na prelazu Merdare poslednjih desetak dana primetne veće kolone kamiona, koji iz Srbije dovoze robu na Kosovo.

Prelazi Jarinje i Brnjak će 2. oktobra najverovatnije biti otvoreni i za saobraćaj, jer su predstavnici Beograda i Prištine u Briselu postigli dogovor, između ostalog i o deblokadi puteva kod ovih prelaza.

Izvor :
Glas Amerike