Uprava UNS-a izabrala Živojina Rakočevića za člana Komisije za istraživanje ubistava novinara

Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je predsednika UNS-a Živojina Rakočevića za člana Komisije za istraživanje ubistava novinara, u čijem radu ovo udruženje učestvuje od osnivanja 2013. godine. Uz predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predstavnika UNS-a iz redova novinarske zajednice u Komisiji je i novinar iz Jagodine Branislav Jovanović. Članovi ove komisije su i predstavnici policije, Bezbednosno-informativne agencije, tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine. Izbor Uprave UNS-a treba da potvrdi Vlada Srbije koja je osnivač Komisije

U Komisiji za istraživanje ubistava novinara UNS je predstavljala Ljiljana Smajlović do avgusta ove godine, kada je podnela ostavku.

Komisija je osnovana s ciljem da se podstakne razrešavanje ubistava novinara.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 2015. godine, dve godine nakon osnivanja Komisije, a 16 godina posle njegovog ubistva. Prvostepenom presudom na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef i pripadnici Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić. Posle odluke Apelacionog suda da ukine presudu odvija se ponovljeni sudski postupak koji je pred donošenjem nove pesude. 

U slučaju ubistva Milana Pantića iz 2001. godine Komisija je uradila sve što je bilo u njenoj moći. Radnoj grupi MUP-a koja radi na ovom slučaju poznat je identitet počinioca ubistva, kao i motiv. Komisija i UNS zatražili su da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovaj slučaj.

Zahvaljujući Komisiji pronađeni su dokazi u slučaju Dade Vujasinović za koje se verovalo da su uništeni u bombardovanju zgrade MUP-a. Njih je Ministarstvo pravde poslalo na veštačenje u Holandski forenzički institut. U nalazima tog instituta dostavljenog Višem javnom tužilaštvu 2016. godine navodi se da su „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogle biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

UNS godinama ističe važnost rada ove komisije kojoj je i na osnovu istraživanja UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima proširen mandat. Naime, Vlada Srbije je 2018. godine odlučila da se proširi nadležnost Komisije na slučajeve na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine i SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine kada su u pitanju ubistva novinara.

Sa proširenjem mandata Komisije izabrani su i novi članovi koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije.

U mandatu Komisije je i ubistvo 16  medijskih radnika koji su stradali kada je projektil pogodio zgradu RTS-a 1999. godine u NATO agresiji na SRJ.

Izvor :
UNS