Uprava KBC Kosovska Mitrovica: Zahtevamo od zemalja Kvinte da najhitnije reaguju

Upravnica Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Danica Radomirović izrazila je zabrinutost povodom odluke Centralne banke Kosova da dinar bude ukinut u platnom prometu Kosova.

„Naša institucija je sa svojim zaposlenima sačuvala naš narod u najgorim zdravstvenim i političkim krizama u poslednjih 25 godina. U KBC-u Kosovska Mitrovica leči se desetine hiljada Srba, ali i naše komšije Albanci, Romi, Bošnjaci i Goranci. Preko 1.600 porodica svoje parče hleba zarađuje i hrani svoje porodice radeći ovaj častan i odgovoran posao“, navela je Radomirović i dodala da je pravo na lečenje jedno od osnovnih ljudskih prava i da je dužnost zaposlenih da svima i uvek pruže zdravstvenu zaštitu.

„Kada kažem svima, to se pre svega odnosi i na Srbe, Albance, Bošnjake, Gorance i Rome”, rekla je Radomirović. Navodi da su “svi sporazumi jasno definisali autonomiju srpskog naroda” kada je u pitanju zaštita zdravlja i kako je rekla pravo države Srbije da direktno finansira zdravstvo na ovim prostorima.

Radomirović je navela da su zbog svog značaja “nebrojeno puta bili na meti onih, koji bi da proteraju Srbe sa ovih prostora” i podsetila da su za godinu dana više od 400 puta zaustavljana sanitetska vozila, pretresani lekari i medicinsko osoblje, oduzimani lekove i sanitetski materijal. Podsetila je na zabranu vakcinacije, dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, pretres uz kako je istakla brutalnu silu i zastrašivanje zaposlenih pacijenata.

Ona je podsetila i na nedavno zatvaranje ambulante u Prištini i privođenje zdravstvenih radnika.

„Poslednji upad i hapšenje naših kolega u Prištini, koji su se starali o malobrojnim preostalim Srbima, pokazalo je i svu mržnju režima u Prištini prema srpskim medicinskim radnicima. Kao da nije dovoljno što u istoj Prištini, od desetine srpskih zdravstvenih institucija i hiljade vrsnih doktora i medicinskih radnika nakon etničkog progona 1999. godine, nije ostao niko“, istakla je.

Radomirović je podvukla da međunarodna zajednica nije reagovala kao i da poslednja odluka o ukidanju dinara preti da ukine zdravstvo i protera srpski narod sa Kosova. Ovo nije samo pitanje plata već se postavlja i pitanje kako će se doći do lekova, sanitetskog materijala i hrane za pacijente.

„Na sve to nažalost, niko iz međunarodne zajednice nije reagovao. Ipak, poslednja odluka o ukidanju dinara ili bolje reći platnog prometa, preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod. Ovom odlukom KBC Kosovska Mitrovica i ceo srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju. Ovo nije samo pitanje plata, postavlja se pitanje kako će se doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za naše pacijente, koje i sada sa teškom mukom nabavljamo, kako doći do sredstava kojima se održavaju naše opracione sale, opravljaju i nabavljaju instrumenti. Ako ova odluka ostane na snazi, očigledno nikako. Naši lekari će ostati i bez mogućnosti da se u 21. veku na tlu Evrope, brinu o zdravlju naših građana i pomažu pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama“ rekla je Radomirović.

Kako je rekla, zdravstveni radnici zahtevaju od zemalja Kvinte da hitno reaguju, iskoriste svoju diplomatsku moć i spreče nasilje prema srpskom narodu.

„U ime svih zdravstvenih radnika, zahtevamo od zemalja Kvinte da najhitnije reaguju kako ne bismo došli u situaciju da Srbi nestanu sa ovih prostora. Čemu da njihova diplomatija, snaga i moć, ako ne stanu na kraj ovom institucionalnom nasilju prema srpskom narodu od strane režima Aljbina Kurtija. Pozivamo i našu državu da na sednici Saveta bezbednosti čitavom svetu ukaže na težak položaj srpskog naroda, koji svakoga dana postaje sve teži. Ujedno pozivamo i naša strukovna udruženja da u evropskim i svetskim telima reaguju i traže zaštitu srpskih zdravstvenih radnika i institucija na Kosovu i Metohiji“, zaključila je upravnica KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović.

Izvor :
Radio Mitrovica Sever