UNS reagovao i na korekcije vesti RTK

UNS i DNKiM ponovo su reagovali na pisanje na portalu RTK o martovskom pogromu i korekcije sporne vesti.

Naime, nakon prethodne reakcije UNS-a i DNKiM-a, juče su se sa poratala Radio-televizije Kosova oglasili i minimalno izmenili vest, naglašavajući da je „tekst korigovan nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju“.

Podsetimo, u integralnoj vesti o godišnjici martovskog nasilja na portalu RTK na srpskom jeziku pisalo je da su se trojica albanskih dečaka utopila „dok su bežali od grupe srpskih mladića“. Na isti način je RTK izveštavao i marta 2004. godine što je bio povod za dvodnevno nasilje usmereno ka Srbima na Kosovu. Predstavnici međunarodne zajendice su tada, međutim, rekli da Srbi nisu bili odgovorni za utapanje albanske dece. Ipak, to nije sprečilo nasilje, ubistva Srba, proterivanje, spaljivanje kuća i crkava.

Dvadeset godina kasnije Radio televizija Kosovo izveštava na isti način.

UNS i DNKiM najoštrije osuđuje i „korekcije“ koje su samo formalne i u osnovi zadržavaju duh i suštinu prethodne vesti i nijednog trenutka ne obaveštavaju čitaoce i javnost da se radi o lažnoj vesti. Iz prethodne informacije izbačena je formulacija da su se albanska deca utopila „dok su bežali od grupe srpskih mladića“.

U „novoj vesti“ Javnog servisa ni jednog trenutka se ne pominje da je martovski pogrom, odnosno „neredi“ kako piše autor ovog teksta bili usmereni protiv Srba, njihovog nasleđa i imovine. Uništavanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve u vesti je opisano kao „događaj praćen paljenjem pravoslavnih verskih objekata i kuća na Kosovu“.

Ovakva interpretacija činjenica i „korekcija“ vesti dovela je do toga da se u njoj ne spominju Srbi i da čitalac ne može zaključiti da se o njima radi, dok je napisano da je „s druge strane uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca“.

UNS i DNKiM ponavljaju da se hitno ukloni vest sa sajta jer sadrži jezik mržnje, neprofesionalno i netačno izveštavanje i vrši reviziju zločina počinjenog marta 2004.

UNS i DNKiM su obavestili sve međunarodne institucije na Kosovu, lokalna regulatorna tela sa zahtevom da reaguju i spreče širenje lažnih vesti koje su imale i mogu imati tragične posledice.

Kolegijum RTK2 i srpske redakcije na RTK1 ogradili su se od ove vesti, navodeći da oni nemaju kontrolu nad sajtom Radio televizije Kosovo, te su zatražili istragu o ovom slučaju.

Izvor :
Kim