UNS i DNKiM: Da odgovaraju autori ponovljene laži koja je bila okidač za Martovski pogrom Srba

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog izveštavanja sajta Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku koji krivotvori činjenice i netačno obaveštava javnost o činjenicama o događaju, u svetskoj javnosti poznatom kao Martovski pogrom.

„UNS i DNKiM traže hitno uklanjanje jučerašnje informacije u kojoj RTK već u drugoj rečenici ponavlja lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežali od grupe srpskih mladića“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Takođe upozoravaju da je upravo ova rečenica bila okidač za izbijanje nasilja u kom su stradali nedužni ljudi, 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

UNS i DNKiM podsećaju da su sve međunarodne organizacije osudile ovakvo izveštavanje RTK, i da je tada Javni servis Kosova dobio 100.000 evra da unapredi svoje uređivačke kapacitete.

„Vest koja je juče objavljena na RTK je u velikoj meri prepisana vest od pre 20 godina i sa sobom nosi ne samo rizik od tragičnih posledica za ceo prostor, nego i očigledan pokušaj istorijske revizije ovog događaja.U jučerašnjoj informaciji ne navodi se čije su kuće i čiji verski objekti paljeni, ali se naglašava neistina da su „Srbi uzvratili tako što su to uradili i tamošnjim albanskim kućama“, navodi se u saopštenju.

UNS i DNKiM ističu „da su u ovoj informaciji prekršene sve profesionalne norme i zahtevaju hitnu reakciju lokalnih regulatornih tela i međunarodnih organizacija jer se ovakvim izveštavanjem direktno ugrožava bezbednost čitave zajednice i podstiču, ohrabruju i aboliraju počinioci jednog od najtragičnijih događaja naše savremene istorije“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica