UNS i DNKiM: Centralna banka Kosova da ne krši pravo na informisanje na srpskom jeziku

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog toga što je na događaju koji organizuje Centralna banka Kosova u Prištini, u danu kada je najavljeno ukidanje dinara, ukinuto i pravo novinarima da prate događaj na srpskom jeziku.


Novinarka Medija centra Čaglavica Sanja Đokić postavila je pitanje zbog čega na događaju nije obezbeđen prevod na srpski jezik, na koje je službenik za odnose sa javnošću Centralne banke Kosova Albert Spahiu odgovorio da „ne zna“.

UNS i DNKiM ističu da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, posebno o temama od značaja za celokupnu srpsku zajednicu.

UNS i DNKiM podsećaju da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

UNS na Kosovu se više puta obraćao Povereniku za jezike Slaviši Mladenoviću i Omudsmanu, ali se i pored toga ova nedopustiva praksa nastavlja. Žalbu Povereniku ovim povodom danas je poslao Medija centar Čaglavica.

Nakon reakcije UNS-a i Poverenika za jezike, Centralna banka u Prištini obezbedila prevod na srpski jezik


Nakon što su Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Kancelarija Poverenika za jezike u Prištini reagovali jer na događaju koji organizuje Centralna banka u Prištini nije obezbeđen prevod na srpski jezik, problem je rešen. Žalbu Povereniku zbog toga što nije obezbeđen prevod poslao je Medija centar u Čaglavici.

Kolege sa terena obavestile su Udruženje novinara Srbije (UNS) da je u međuvremenu obezbeđen prevodilac i da im je omogućeno da događaj, koji je u organiciji Centralne banke u Prištini, prate uz prevod na srpski jezik.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) je sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) ranije danas, najoštrije protestovalo ovim povodom i sa zabrinutošću istaklo da je u danu kada je najavljeno ukidanje dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji, ukinuto i pravo novinarima da prate događaj na maternjem jeziku.

Izvor :
UNS