Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Gračanica poziva Kurtija da imenuje člana vladine Komisije za nestale iz redova nevećinskih zajednica

„Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa glavnim sedištem u Gračanici, poziva premijera Vlade Kosova, Aljbina Kurtija, da u skladu sa odredbama Zakona o nestalima i bez daljeg odlaganja imenuje zamenika ili zamenicu predsedavajućeg Komisije za nestala lica iz redova nevećinskih zajednica“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica u Gračanici  navodi da je prošlo skoro četiri meseca od kako je imenovan novi predsedavajući ovog tela, Andin Hoti, a da imenovanje njegovog zamenika ili zamenice, uprkos apelima porodica i sastancima sa srpskim udruženjima na ovu temu, izostaje.

Istovremeno pozivaju i  Andina Hotija da, nakon imenovanja zamenika predsedavajućeg, u skladu sa Pravilnikom o radu Komisije za nestala lica, uputi zahtev predstavnicima porodica kidnapovanih i nestalih lica da delegiraju svoje predstavnike za tri člana komisije. Podsećamo, u skladu sa zakonom i pravilnikom, bar jedan od ova tri člana, takođe mora biti predstavnik nevećinske zajednice.

„Pored poštovanja slova zakona, smatramo da je, imajući u vidu najave o intenzivnijim pretragama pojedinih lokacija, sada posebno bitno imati potpuno funkcionalnu, transparentnu i inkluzivnu Komisiju za nestale“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica