Umrla Medlin Olbrajt

Medlin Olbrajt, prva žena američki državni sekretar, umrla je danas u 84. godini, potvrdila je Olbrajt Stonbridž Grupa, prenosi CNN. Olbrajtova je preminula od raka, okružena porodicom.

Ona je bila centralna figura administracije Bila Klintona, prvo kao američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a potom glavni diplomata administracije u njegovom drugom mandatu kao predsednika SAD,

Olbrajtova je ohrabrivala proširenje NATO; zagovarala intervenciju Alijanse na Balkanu kako bi se zaustavio genocid i etničko čišćenje, zalagala se za smanjivanje širenja nuklearnog naoružanja i zagovarala ljudska prava i demokratiju, navodi se u saopštenju koje prenosi CNN.

Ona je bila lice američke spoljne politike u dekadi posle završetka Hladnog rata i rata protiv terorizma, koji je usledio posle napada 11. septembra 2001. godine, navodi američka TV mreža.

Kosovski Albanci Medlin Olbrajt smatraju velikim prijateljem Kosova i njegove samostalnosti, a su u Prištini postavili bistu u njenu čast. Otkrivanju biste prisustvovali su Olbrajtova i bivši američki predsednik Bil Klinton. 

Izvor :
FONet, KIM