Uhapšeno 14 osoba u nekoliko „Kol centara“ u Prištini

Kosovska policija, odnosno pripadnici Uprave za istraživanje sajber kriminala sproveli su juče akciju u nekoliko takozvanih „Kol centara“ u Prištini i uhapsili ukupno 14 osoba koje se terete za krivična dela „Hakovanje računarskih sistema“, „Prevara“ i „Pranje novca“.

Naime, uhapšeni su bili zaposleni u „Kol centar“ firmi registrovanoj na Kosovu preko koje su telefonom komunicirali sa građanima, među kojima su bili i Nemci. Prilikom razgovora nagovarali su sagovornike da ulažu u razne digitalne platforme i time počinili krivično delo „Prevara“ i „Pranje novca“.

Uhapšeni su koristili i kompjuterski softver za daljinski pristup, pravljenje i korišćenje veb sajtova, te su tako počinili krivično delo „Hakovanje računarskih sistema“.

Među 14 uhapšenih osoba, kojima je određeno 48-časovno zadržavanje, nalazi se i jedan strani državljanin, kao glavni osumnjičeni.

Tokom akcije pronađeno je i zaplenjeno: 167 desktop računara, tri laptop računara, dva automobila, 21 mobilni telefon, dva digitalna video snimača, 2 hard diska, USB memorijske kartice i različita dokumenta.

U zajedničkom saopštenju Specijalnog tužilaštva i Kosovske policije navodi se da je akcija rezultat višemesečne istrage u saradnji sa nemačkim vlastima, a u njoj su učestvovale i policijske patrole, forenzičke jedinice i takozvane K-9 jedinice, koje koriste pse tragače.

Izvor :
Kossev