Uhapšen još jedan Srbin, građani protestovali u Gračanici

Situacija na severu Kosova ponovo je napeta posle hapšenja još jednog Srbina. U Kišnici u okolini Gračanice uhapšen je Dragiša Milenković, koji se nezvanično tereti za ratne zločine. Zvaničan razlog hapšenja još nije saopšten.

U Gračanici održan protest građana zbog hapšenja ispred policijske stanice, javlja dopisnik Glasa Amerike.

Građani su se razišli posle apela gradonačelnice Ljiljane Šubarić koja ih je pozvala da se u četvrtak u podne ponovo okupe na istom mestu u znak podrške uhapšenom Milenkoviću i „braći na severu Kosova“. Rekla je da „teror i nasilje ne prestaju“ i poručila da ovo „mora da stane“.

Tokom protesta bio je blokiran put, a jedna osoba je povređena kada je automobil pokušao da prođe kroz masu okupljenih ljudi. Saobraćaj je sada normalizovan.

Snežana Jovanović, predsedavajuća Odbora za bezbednost zajednica za Kišnicu, rekla je okupljenima ispred policijske stanice da im je na sastanku rečeno da policijska stanica u Gračanici nema nikakve veze, niti bilo koju informaciju u vezi sa uhapšenim Dragišom Milenkovićem.

Osim nje i još nekoliko ljudi, na sastanku je bila i rođaka uhapšenog koja je zahtevala da dostavi lekove i medicinsku dokumentaciju, što je policija obećala da će omogućiti, odnosno odvesti je u Prištinu gde će saznati i detalje u vezi sa hapšenjem.

Srpska lista saopštila je da je „bez ikakvih dokaza u Gračanici uhapšen Dragiša Milenković“, i da „Kurtijev režim nastavlja sa lovom na Srbe pred očima međunarodne zajednice koja anemično ćuti i daje prostor Kurtiju da progoni Srbe, dok Euleks glumi statistički zavod koji u svoje izveštaje dodaje jedno po jedno ime časnog Srbina“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je „hapšenje još jednog Srbina brutalna demonstracija sile i nepravde od strane antisrpskog režima Aljbina Kurtija u Prištini koji svoj teror i tenzije sa severa sada želi da proširi i južno od Ibra“.

Kancelarija dodaje da je Milenković, otac troje dece, uhapšen u porodičnoj kući, „naočigled supruge kojoj je zbog toga pozlilo“. Uhapšenom Srbinu biće obezbeđen advokat i drugi vidovi podrške, navodi se u saopštenju.

Blokade prolaza za kamione

Ulazak na Kosovo zabranjen je kamionima sa srpskom robom, a kod Rudara meštani blokiraju prolaz kamionima i autobusima sa kosovskim tablicama, prenosi FoNet.

Meštani i auto-prevoznici već treći dan u Rudaru između Kuršumlije i administrazivnog prelaza Merdare okupljaju se ne dozvoljavajući kretanje kamionima i autobusima sa kosovskim tablicama, što je odgovor Prištini na zabranu uvoza srpske robe iz centralne Srbije.

Prevoznici kažu da je oko 700 kamiona na parkinzima od Kraljeva do Jarinja, a Prištinu i pozivaju da im omogući prolaz.

Kosovski premiejr Aljbin Kurti insitira da mere na prelazima nisu trgovinske i da su donete zbog hapšenja triojice kosovskih policajaca. On je u sredu na Tviteru napisao da „ima potvrdu da su trojica policajaca oteta od strane srpskih snaga dok su pravili pauzu za ručak tokom redovne potrage za krijumčarima na teritoriji Kosova“.

Kurti je ponovo pozvao da se policajci puste na slobodu, što su tražile i SAD i Velika Britanija. Njima je u Srbiji određen pritvor i terete se za nedozvoljeno držanje oružja. Vlasti u Beogradu tvrde da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

EU je pozvala lidere Srbije i Kosova na sastanak u Brisel, na šta su odgovorili oprečno – predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće ići da razgovara dok svi uhapšeni Srbi ne budu pušteni, dok je Kurti rekao da je zainteresovan da ode i iznese sve informacije o hapšenju policajaca.

Portparol EU Peter Stano je rekao da se od strana očekuje bezuslovni dolazak u Brisel.

Izvor :
Glas Amerike