Ugostitelji se protive merama protiv kovida

Kosovska vlada uvela je ovog ponedeljka nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 23.00, dok je, sa druge strane, zabranjeno održavanje proslava, ali i rad noćnih klubova. Nove mere ponovo su izazvale nezadovoljstvo i revolt ugostitelja koji imaju svoje zahteve i upozoravaju na proteste ukoliko se oni ne ispune, prenosi KosovaPress.

Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova, Arian Vrainca, kazao je u intervjuu za KosovaPress da bi kosovska vlada trebalo da da veću podršku ugostiteljima i drugim privrednicima, a s obzirom na to da su bili zatvoreni skoro godinu dana.

„Potrebna je finansijska podrška za liberalizaciju privrede i šire funkcionisanje ugostiteljskog sektora u ovom slučaju, jer vidimo da je to veoma teško, jer se noćni klubovi i svadbene sale koje su deo ugostiteljskog domena drže 19 meseci zatvorene i tretiraju se kao zatvorenik kojem nije obezbeđen ni hleb, ni voda, odnosno ni osnovne stvari nije obezbedila država“, dodao je on.

Kaže i da bi trebalo usvojiti novi zakon kojim se menja fiskalna politika i olakšava poslovanje ugostiteljima.

„Šta misle da urade sa ova dva sektora, hoće da ih ugase, to je vanredna situacija, zato je pobuna ugostitelja dosta porasla, to vidimo svi, mi bez izuzetka, Hotelijerska komora Kosova upozorava na svojevrsni protest“, kazao je.

Tvrdi i da se do sada nikada nisu sastali sa šefom kosovske vlade, Aljbinom Kurtijem.

Podsetimo, prema novim merama kosovske vlade koje su stupile na snagu 6. decembra ugostiteljskim objektima je dozvoljen rad od 05 do 23 sata, dok je puštanje muzike dozvoljeno do 21:30 popodne.

Ugostiteljskim objektima se ujedno dozvoljava da rade sa 50 odsto popunjenošću kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom.

Sa druge strane, zabranjen je rad noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih i društvenih žurki.

Izvor :
RTK2