Ugljanin: Ne postoji zakonski okvir za obaranje odluke o dodeli zemlje kosovskom MUP-u

Iz Skupštine Opštine Severna Mitrovica navode da ne postoji zakonski okvir da se opozove odluka o dodeli zemlje kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno da nije uređeno koji naredni potez treba da preduzme ova institucija nakon predaje peticije od strane stranke Srpska demokratija.

Predsedavajući SO Nedžad Ugljanin u izjavi za KoSSev podseća da je SO Severna Mitirovica odluku o dodeli zemljišta kosovskom MUP-u donela još krajem godine, a da je potom istu potvrdilo Ministarstvo administracije lokalne samouprave.

„Arsenijević može da preda peticiju, međutim, obaranje odluke, naročito sada kada je odobrena od strane Ministarstva i dalje prosleđivanje peticije nije regulisano zakonskim okvirom, odnosno kome bi trebalo skupština da prosledi peticiju“, kazao je Ugljanin.

Donošenje odluke od strane skupštine i prihvatanja od Ministarstva lokalne samouprave – to je krajnji rezultat. Samo obaranje sopstvene odluke bi bilo kontradiktorno. Ne postoji način da skupština obori odluku.

Upitan konkretno o članu 71. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno da li je opština u obavezi da omogući organizaciju referenduma povodom ove odluke, Ugljanin konstatuje da ne postoji zakonski okvir i za ovo pitanje, odnosno da nije usvojen Zakon o referendumu.

„Ne postoji Zakon o referendumu gde lokalne samouprave odlučuju o referendumu, postoji Nacrt zakona za Skupštinu Kosova, ali Zakon nije usvojen u Skupštini“, kazao je.

Iako, kako Ugljanin kaže, SO nema zakonsku mogućnost da odluči o zahtevu, objašnajva da je ova institucija dužna da u roku od 30 dana isti „razmatra“.

U članu 71. Zakona o lokalnoj samoupravi osim što se navodi upravo to da će skupština da „razmatra“ zahtev u roku od 30 dana od prijema peticije, nije jasno precizirano i šta bi konkretno trebalo da preduzme, osim da će delovati „u skladu sa primenjivim zakonom“.

„Mi ćemo da se konsultujemo sa ministarstvom administracije lokalne samouprave jer smo dužni da prihvatimo peticiju ili zahtev, ali razmatranje ide u skladu sa zakonom u roku od 30 dana. Mi se obratimo ministarstvu i pozivamo se na odluku skupštine i ministarstva (o dodeli zemljišta), navodeći da nam se inicijativna grupa obratila“, kazao je.

Ugljanin, međutim, smatra da je ovaj ceo proces „tapkanje u mestu“.

Srpska demokratija je sa prikupljanjem potpisa za opoziv odluke o zemljištu kod Vojnog remonta krenula još prošlog vikenda kod spomenika Knezu Lazaru na mitrovičkom šetalištu. Peticija se potpisivala i ove nedelje, kako na šetalištu, tako i u više lokala širom grada.

Ova stranka je dva dana pre početka potpisivanja peticije predsedavajućem SO Severna Mitrovica, predala zahtev s ciljem obaranja pomenute odluke i od njega zatražila zvanične detalje o proceduri za pokretanje peticije u vezi sa istim pitanjem.

Ugljanin je potvrdio za KoSSev da je zahtev prosledio Ministarstvu administracije i lokalne samouprave, koje ga je potom usvojilo.

Izvor :
KoSSev, Danas