Ugljanin: Međunarodni pritisak razlog odlaganja „oslobađanja“ objekta

Međunarodni pritisak da nema tenzija nekoliko dana uoči sastanka na visokom nivou u Briselu bio je glavni razlog zašto je gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić odložio odluku o oslobađanju objekata u Bošnjačkoj mahali, rekao je predsednik Skupštine opštine ove opštine Nedžad Ugljanin.

Opština Severna Mitrovica je u petak popodne po drugi put odložila izvršenje odluke o uklanjanju paralelnih objekata Srbije iz prostorija objekta u „Bošnjačkom kvartu“, koji pripada Opštini. U saopštenju predsednika opštine Atića, opravdanje za odlaganje odluke bila je prijava koju je zatražio od opštinskog inspektorata u roku od 15 dana.

Ugljanin je rekao da su međunarodni zvaničnici izvršili veliki pritisak da situacija ne eskalira.

„Ceo dan sam na radnom mestu. A odluka da se objekat pusti ceo dan je bila pod nadzorom međunarodnih zvaničnika, tu su bili predstavnici Kfora, Euleksa. Na odlaganje odluke uticao je i pritisak međunarodne zajednice, pogotovo što su razgovori u Briselu i kako se situacija ne bi eskalirala. Glavni razlog zašto je to odloženo je pritisak međunarodnih predstavnika“, rekao je on u KTV-ovom „Interaktivu“.

Ugljanin smatra da ovu situaciju treba politički rešiti i da se objekat uredno oslobodi, „da se situacija ne zateže“.

Predsednik Skupštine opštine je rekao da postoje i drugi objekti koje koriste paralelne strukture i za koje se, prema njegovim rečima, čeka odluka opštine da zatraži njihovo oslobađanje.

Ugljanin je, međutim, izrazio iznenađenje „pritiscima međunarodne zajednice za neke akcije za slobodno kretanje“ za koje opština Severna Mitrovica kaže da ih je dobila. Ali je upozorio da će vrlo brzo doći sa novim odlukama.

„Uskoro ćemo doći i sa drugim odlukama, posebno sa rekonstrukcijom džamije kao simbola Mitrovice. Očekuje se da to odobrimo na sledećem sastanku. U razgovorima smo sa BIK-om. Ali i izgradnja škole i KMF“, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je rekao da veruje da će prevremeni izbori na severu biti održani krajem ove godine.

Izvor :
Koha