UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

Evropsko prvenstvo u fudbalu protiče mirno. Detalj sa utakmice Engleska Srbija (Foto Bernd Thissen dpa)

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama utakmice koju je Srbija izgubila od Engleske (1:0) na Evropskom prvenstvu u nedelju u Gelzenkirhenu.

Istraga se konkretno odnosi na „bacanje predmeta i provokativne poruke kojima nije mesto u kontekstu sportskog događaja“, navodi se u saopštenju UEFE. Dodaje se da će „kontrolno, etičko i disciplinsko telo UEFE (CEDB) o tome doneti odluku u dogledno vreme“, budući da je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije.

U međuvremenu, FSS i Fudbalski savez Kosova (FFK) podneli su jedan protiv drugog žalbu UEFI o istom pitanju.

FFK je optužio srpske navijače da su istakli „zastave“ i skandirali „parole i pesme sa šovinističkim i rasističkim političkim porukama protiv Kosova“.

„Širenje takvih rasističkih poruka tokom događaja kao što je Evropsko fudbalsko prvenstvo je besmisleno i apsurdno“, naveo je FFK. Iz ove fudbalske organizacije traže „stroge disciplinske mere protiv FSS“, pa je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije.

Sa svoje strane, FSS je optužio jednog kosovskog novinara čije ime nije pomenuto da je napravio albanski nacionalistički znak.

Burni odnosi Srbije i Kosova redovno se prelivaju i na sportski teren.

Podsetimo, nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je generalno zadovoljno početkom Evropskog prvenstva u fudbalu i merama bezbednosti, uprkos incidentima oko prvih sedam utakmica.

Izvor :
BETA, AFP, KIM