Učesnici protesta ’Srbija protiv nasilja’ stigli do Palate pravde, zvižduci pored Vlade Srbije

Kolona učesnika jedanaestog protesta „Srbija protiv nasilja“ stigla je do zgrade Palate pravde, gde će se obratiti bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Protestna povorka je krenula s platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije, a gromoglasni zvižduci i negodovanje su se posebno čuli kada su građani prolazili pored Vlade Srbije, javlja reporter agencije Beta.

Na čelu kolone bio je veliki transparent „Srbija protiv nasilja“, a uz transparente kojima pozivaju na ispunjenje zahteva protesta, grašani nose državne zastave i zastavu Evropske unije.

Posle govora ispred Palate pravde, kako je ranije najavljeno, građani će blokirati autoput kroz Beograd, na obližnjoj Mostarskoj petlji.

Protest protiv nasilja: Protestna kolona krenula ka Palati pravde u Beogradu


Učesnici 11. protesta „Srbija protiv nasilja“ krenuli su sa platoa ispred zgrade Doma Narodne skupštine Srbije u protestnoj povorci.


Na čelu kolone je veliki transparent sa natpisom „Srbija protiv nasilja“, a okupljeni nose transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

Prethodno su građani ispunili plato ispred zgrade republičkog parlamenta, kao i obližnji Pionirski park, javlja reporter agencije Beta.

Novinar i komentator Smiljan Banjac rekao je sa improvizovane govornice na kamionu, pre početka povorke, da su događaji iz prethodne nedelje podsetili građane Srbije zbog čega se izlazi na ulice.

„U nedelji iza nas videli smo da vlast štiti kriminalce i vlasnika najveće fabrike droge u ovom delu sveta, a proganja časne policajce koji samo žele da rade svoj posao“, kazao je Banjac.

Pitao je i kako se građani mogu nadati da će s takvom vlašću moći da se spreče nove tragedije, poput dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

„Kako se tome možemo nadati u državi koja na tako važnoj bezbednosnoj funkciji (na čelu Bezbednosno-informativne agencije) ima čoveka koji je pod sankcijama velike svetske sile. Ne, nisu nama potrebni da nam to kažu. Građani Srbije već više od dva meseca traže smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina“, rekao je Banjac.

Po najavama, protestna kolona će Ulicom Kneza Miloša i potom pored zgrade Vlade Srbije i Savskom ulicom doći do Palate pravde, gde su najavljeni govori.

Organizatori su najavili da će potom biti blokadA auto-puta kroz Beograd, kod Mostarske petlje, koja bi trebalo da traje do 22.00 sata.

Zaustavljen saobraćaj ispred Skupštine Srbije uoči početka protesta ’Srbija protiv nasilja’

U centru Beograda, ispred zgrade Doma Narodne skupštine, zaustavljen je saobraćaj oko 19 časova, uoči početka 11. protesta „Srbija protiv nasilja“.

Na protest je stigla i grupa studenata, sa transparentom „Studenti protiv nasilja“, a građani i dalje stižu na plato.

Pripadnici Saobraćajne policije obustavili su saobraćaj motornih vozila na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, kao i na suprotnoj strani kod spomenika Nikoli Pašiću, javlja reporter agencije Beta.

Protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba, uglavnom dece i mladih ljudi.

Današnji protest, kako su najavili tehnički organizatori, biće posvećen pravosuđu, a za razliku od prethodnih, ispred Skupštine neće biti govora, već će oni biti održani ispred Palate pravde.

Posle okupljanja ispred parlamenta, građani će krenuti ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom, pored zgrade Vlade Srbije, a zatim Savskom ulicom do Palate pravde, a potom blokirati autoput kroz Beograd na obližnjoj Mostarskoj petlji.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, iz pokreta Ne davimo Beograd, najavio je u sredu da će, uz Beograd, ove nedelje protesti biti u još 30 gradova u Srbiji, svi zbog stanja pravosuđu.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i uprave Radio-Televizije Srbije.

Na protest pozivaju i tehnički ga organizuju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Izvor :
Beta