U Zočištu proslavljena manastirska slava

U manastiru Zočište kod Orahovca svečano je obeležena slava Svetih Vrača Kozme i Damjana. Liturgijom je načelstvovao iguman manastira Ribnik Prokopije, uz sasluženje igumana Svetih Arhangela Mihajla, igumana manastira Karno iz Republike Srpske, igumana manastira Zočište Stefana i paroha orahovačkog jereja Milana.

U besedi se prisutnima obratio iguman manastira Karno Luka, čestitavši slavu igumanu Stefanu ali i svima koji danas slave.

“Neka svima bude Bogom blagosloveno, radosno, isceliteljno, zdravo u domu i sve sveto i čestito milom Bogu Hristu, kako je govorio naš sveti patrijarh Pavle. Meni je danas posebna čast, dolazim iz Republike Srpske, što su mi oci i braća pokazali čast da služim i saslužujem zajedno sa svima vama ovde u kosovsko-metohijskim svetinjama. Svaki Srbin to oseća, diše i živi za to. Ispunjavamo blagoslov naših svetih otaca i učitelja. Uvek kad god imamo vremena, moći snage i vodlje da uvek posećujemo jedni druge a posebno ovako kad su slave, i u ova bolna neka vremena, teška, kada su nam iscelitelji itekako potrebni“, rekao je u besedi otac Luka.

Iguman Luka je poželeo da današnji svetitelji treba da nam budu istinski i isceliteljski a da lekare po titulama umudre, da daju prave savete ljudima, da časno i čestito rade svoj posao i onda da nam bude svima na spasenje. On je narodu poručio da se uzda u Hrista.

„Pametno i mudro da učimo našu decu i mi mudro da živimo. Da znamo smisao svih naših sabranja i okupljanja i dešavanja, svih delanja i postupaka u našem životu, jer naš život ima smisla. Gospod nam je doneo sveto jevanđelje koje sveštenici uvek ovde čitaju, narod sluša, pričešćujemo se, gospod nam svaku liturgiju, svakim sabranjem našim, daje sebe, telom i krvlju Hristovom jer ko ne jede telo moje i ne pije krv moju, nema života u sebi. Tako govori gospod. Polako da živimo sveto ovde na zemlji i kad dođe čas i mi, to kažemo uvek na liturgiji, da dobar odgovor damo na strašnom Hristovom sudu“, istako je iguman Luka.

Iguman manastira Zočište otac Stefan je zahvalio svim gostima i čestitao praznik. Zahvalio se i ovogodišnjim svečarima Srđanu Živkoviću iz Ugljara, Marku Šariću iz Orahovca, Darko Stankovića, iz Orahovca koji trenutno živi u Kosovskoj Mitrovici. Kolač za narednu godinu su uzeli Bogosav Krčmarević i Milenko Dimić iz Kosovske Mitrovice, kao i Lazar Danić iz Gračanice, koji kaže da je ovo čin zahvalnosti prema isceliteljima.

„Osećaj je izvanredan. Pre svega to je moja zahvalnost prema Kozmi i Damjanu, pošto su me iscelili prošle godine, jer sam se njima molio dok sam bio u bolnici i ovo je neki moj vid zahvalnosti prema njima. Želeo bih da i sledeće godine proslavimo u što većem broju. Pozivam sve ljude da dođu da obiđu mošti svetih Kozme i Damjana. To je posebna čast i stvarno je neverovatan osećaj kada se poklonite moštima, takav osećaj ne možete nigde da osetite“, rekao je Lazar Danić

Jedan od vernika Slaviša Jocić iz Kosovske Mitrovice kaže da je posebna čast biti na današnji dan u Zočištu.

„Taj osećaj se ne može opisati rečima, to treba osetiti, treba bitiovde, biti na liturgiji. Posle liturgije se oseti ta molitva a i lekovitost Svetih Vrača“, kaže Jocić.

Na proslavu manastirske slave u Zočištu danas je bilo vernika iz mnogih krajeva Kosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.Manastir je bio do temelja miniran 1999. godine. Monasi su se vratili na praznik Svete Petke 2004 godine, privremeno se smestivši u kontejnere. Crkva je obnovljena i izgrađena od istog kamena i osvećena na Svete Vrače 14. jula 2007 godine, kada su mošti svetitelja vraćene u manastir.

Izvor :
Radio Goraždevac