U Tirani samit Ukrajina – jugoistočna Evropa: Dolazi Zelenski, učestvuje i Vučić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Foto Christophe Licoppe/Evropska komisija/dpa)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Tirani na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, liderima 13 evropskih zemalja i zvaničnicima EU.

Domaćin samita u Palati kongresa u Tirani je albanski premijer Edi Rama kojie je izjavio da je cilj skupa da se pokaže podrška Albanije i regiona Ukrajini u ratu.

„U ovom delu demokratskog sveta nema problema sa podrškom Ukrajini, integritetu njene teritorije. Takođe, nema problema sa razumevanjem da Ukrajina ne vodi samo svoju bitku, već je značajna i izvan Ukrajine“, izjavio je Rama uoči samita.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pre početka samita u Palati kongresa u Tirani imaće bilateralni sastanak sa Ramom i delegacijom Albanije.

Prema najavama albanskih medija, na samitu Ukrajina – jugoistočna Evropa učestvuje i predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen.

Učešće su, pored Vučića, potvrdili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarodvski i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Lideri Zapadnog Balkana ostaće u Tirani i u četvrtak, 29. ferbuara na samitu posvećenom evropskim integracijama regiona i srpovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan pod nazivom „Rast i konvergencija za Zapadni Balkan“.

Izvor :
Beta