U Sredačkoj župi sahranjen profesor Ivan Čukalović

Na praznik Svetog Spiridona Čudotvorca, u srcu Sredačke župe, kraj crkve Svetog Nikole u selu Sredska, sahranjen je nedavno penzionisani profesor prava i bivši potpredsednik Ustavnog suda Kosova Ivan Čukalović (1956-2021).

Čukalović  je preminuo u kragujevačkoj bolnici od posledica korona virusa. Posle opela koje je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje nekoliko sveštenoslužitelja iz Eparhije raško-prizrenske, profesora je na poslednje putovanje ispratilo crkveno zvono sa crkve kojoj je verno služio poslednjih godina. To isto zvono, se oglašavalo ne samo za radost već i za svakog upokojenog Srečanina, upravo zahvaljujući njemu. Porodica je ispunila i poslednju njegovu želju da ga sahrane u porti crkve gde su ga Srečani sretali na slavama i o crkvenim  praznicima. 

Vladika Teodosije je u besedi rekao da je Ivan u svome srcu nosio Gospoda, voleo Kosovo i Metohiju, a najveće životno delo mu je bila ljubav prema crkvi i svetinjama.

„Sabrali smo se u ovom selu, u ovom drevnom hramu, pored odra našeg brata Ivana da se pomolimo za pokoj njegove duše, da ga ispratimo iz ovog prolaznog života zemaljskog  u onaj neprolazni, lepši, život na nebu. Mi hrišćani imamo veru u Vaskrslog Gospoda i sa tom verom i nadom ispraćamo svoje najdraže. To znači da je čovek stvoren da živi i ako ga smrt rastavlja ovde, na zemlji, to biva samo prelaz iz ovog zemaljskog u nebesko, iz ovog prolaznog u neprolazno. Tako da smrt predstavlja i početak jednog drugog i boljeg života u Hristu“, rekao je Vladika Teodosije.

Episkop Teodosije je naglasio da je Ivan Čukalović posebno voleo da odlazi u Visoke Dečane, gde se molio kraj moštiju Svetoga Kralja.   

„Životno delo našeg brata Ivana je vezano je za jednu od naših najvećih svetinja – manastir Dečani. Pričao mi je kako je odlazio kod Svetog Kralja i sa kakvom verom je pristupao njegovom kivotu i prineo je Svetom Kralju ono najbolje i najlepše što je u životu uradio. Sigurno će Sveti Kralj da ga, kao to njegovo delo, primi i da će ga pred Bogom zastupati  i da će mu Sveti Kralj obezbediti mesto u večnosti“, dodao je Vladika Teodosije.

Ivan Čukalović je bio redovni profesor i šef Katedre za međunarodno javno pravo u Kragujevcu i izuzetno aktivan na polju diplomatskog prava, pa je predavao i na Diplomatskoj akademiji MIP SRJ.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, magistrirao i doktorirao u Beogradu, a specijalističke studije na Univerzitetu u Londonu, Akademiji za međunarodno pravo u Hagu, Ruskoj akademiji za diplomatiju i Fakultetu za međunarodno pravo u Moskvi.

U periodu 1999-2001. godine radio je kao zamenik šefa pravnih savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i bio profesor na Diplomatskoj akademiji koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bivše Republike Jugoslavije. Bio je i predstavnik Međunarodne organizacije za zaštitu vizantijske kulture na Balkanu, član Izvršnog odbora Društva za krivično međunarodno pravo Srbije i član Asocijacije međunarodnog prava sa sedištem u Londonu. Tokom svoje akademske karijere osnivao je različite klubove na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i bio mentor mnogim studentskim grupama koje su učestvovale na međunarodnim takmičenjima, među kojima je i grupa koja je pobedila na takmičenju BIMUN 2008.

Čukalović je u vreme kada je kosovski Ustavni sud  doneo odluku o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani bio sudija izvestilac na predmetu.

U junu 2009.godine je u medijima u Srbiji objasnio zašto se prihvatio visoke dužnosti na Kosovu koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu:

„Hoću da budem kao jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova da bih branio 240 000 Srba, Muslimana i Goranaca koji tamo žive“, rekao je.

Bio je omiljen među studentima, kolegama i prijateljima, ali i među ljudima sa Kosova i Metohije što je potvrdila činjenica da je na sahrani, osim Srba, bilo i pripadnika drugih naroda.

Izvor :
Radio Goraždevac