U Srbiji proglašena trodnevna žalost, učenik planirao napad

Vlada Srbije donela je odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji Srbije počev od petka 5. maja do nedelje 7. maja. Načelnik beogradske policije Veselin Milić izjavio je da je osumnjičeni planirao sve meseca dana i da je imao spisak, te da je odredio prioritetne mete.

Ministar prosvete Branko Ružić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije potvrdio da je nastava u školsma za posle podne otkazana, a da će od sutra nastava počinjati minutom ćutanja zbog poginulih školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

On je u ime ministarstva prosvete izrazio žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i obrazovni sistem u novijoj istoriji.

„Jutros oko 8.40 učenik 7. razreda je izvršio ovaj bestijalni čin prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja koji je predviđen za škole je postojao i jutros, funkcionisao je i video nadzor i pripadnik obezbeđenja koji je izgubio život, kao i školski policajac koja se nalazila u obilasku“, rekao je Ružić.

On je dodao da je hitno pozvan tim psihologa za pomoć deci, zaposlenima i roditeljima koje u čeka kako je naveo, traumatičan period.

Naveo je, odgovarajući na pitanja novinara, i da je upoznat s jednim slučajem vršnjačkog nasilja, kad je u pitanju osumnjičeni.

„Sistem ni tada nije zakazao. Postoje nalazi iz Tiršove i Centra za socijalni rad. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume, privatnoj, koja nije u sistemu prosvete. Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje, u smislu rešavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom detetu“, rekao je Ružić, odgovarajući na pitanje N1 da li je dečak bio žrtva vršnjačkog nasilja kako pojedini roditelji govore.

Uhapšen otac dečaka

Otac Koste K. (14), osumnjičen da je jutros u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet osoba, među kojima je i radnik obezbeđenja, uhapšen je danas, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Gašić je naveo da su oba pištolja koja su pronađena kod dečaka imala legalne dozvole.

„Roditelj tvrdi da je imao više komada oružja i da ih je držao zaključanim. Imao je više komada oružja iz 2016. i 2017. godine, i da je sef imao šifru. Očigledno je da je dete imalo šifru čim je uspeo da dođe do poseda tih dva pištolja. I tri okvira puna sa po 15 metaka“, rekao Gašić.

Dodao je da je prema nezvaničnim informacijama dečak išao u zajednički lov, i da je na taj način naučio da puca.

„U svakom slučaju i prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mere“, zaključio je Gašić.

MUP: Dečak se sam prijavio, imao spisak i plan i molotovljeve koktele

Načelnik beogradske policije Veselin Milić izjavio je da je osumnjičeni u 8.42 pozvao policiju i predstavio se kao Kecmanović Kosta i da je pucao u više lica.

On je rekao da je prvo pomoćnik direktora škole pozvala policiju i da su odmah upućene patrole.

Sedam devojčica i jedan dečak su ubijeni, rekao je Milić, a oružje je pronađeno na licu mesta.

On je naveo da je osumnjičeni planirao sve meseca dana i da je imao spisak, a da je odredio prioritetne mete.

Izabrao je učionicu istorije jer je ona bila blizu ulaza u školu a prvi čas je imalo njegovo odeljenje, a pištolj i oružje je uzeo iz stana svoga oca, naveo je. Kaže da je do sada istraživanje pokazalo da je u torbi imao i četiri molotovljeva koktela.

Prema rečima Milića, po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj iz torbe i pucao u radnika obezbeđenja D.V, pa se okrenuo ka deci i dežurnoj koja je sedela za stolom i još dve devojčice koje je lišio života, pa je nastavio hodnikom ka učionici istorije, usput menja okvir, i odmah je pucao ka nastavnici, s vrata i ostalim učenicima.

Izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, baca okvir iz pištolja i poziva policiju, a nakon toga ga lišavamo slobode, objasnio je Milić.

Rekao je da je sam izjavio da je planirao da likvidira decu, imao je spisak sam je radio plan ulaza u školu, izlaza – što je nađeno na njegovom stolu, navedeno je. Skica izgleda kao iz video igrice i horor filma, ukazuje da je detaljno, po razredima škole planirao kako da uđe i u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju, kaže Milić navodeći da je to naznačeno brojevima.

Ovim putem u ime MUP-a i u svoje ime izražavam iskreno saučešće porodicama stradalih, dodao je.

Grujičić: Najstrašnije životno iskustvo i kao lekara i kao čoveka

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je vidno potrešene na konferenciji za novinare da su osmoro dece i jedan čovek koji je radio u školi u centru Beograda poginuli . „Sa 40 godinja radnog staža ovo je možda moje najstrašnije iskustvo. I kao lekara, i kao čoveka. Ostaje nam da se ranjena deca oporave“, istakla je ona.

Ministarka zdravlja je dodala da ne postoji način da se oni vrate.

„Dva dečaka su smeštena u Tiršovu, i imaju povrede nogu. Devojčica je imala prostrelnu povredu glave. Urađena je operacija… Oštećenje je veliko, i za njen život se bore. U Urgentnom centru se bore, devojčica ima povredu trbuha, povrede ruku, i stabilno je. Dečak ima povredu noge, i u ortopedskoj je sali. Dečak ima povredu kičme, petog i šestog pršljena. Rađena su i dodatna snimanja… nastavnica ima povredu karlice… I ona je u životnoj opasnosti“, rekla je Grujičić.

Izvor :
Nova S, Beta, Kim