Sa protesta u Severnoj Mitrovici: Šta je potrebno da uradimo da bi svet shvatio da Srbi sa ovog prostora nestaju i to pred njihovim očima?

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u Severnoj Mitrovici kako bi, kako su naveli, mirnim i demokratskim protestom skrenuli pažnju međunarodnoj zajednici, ali i čitavom svetu  na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Kurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima. Protest je počeo je tačno u podne i trajao je pola sata. Govornici na protestu uglavnom su bili predstavnici zdravstvenih i obrazovnih institucija, a ukazivali su na tešku situaciju u kojoj su se Srbi našli, ali i na posledice koje odluka Prištine ostavlja kako na pojedince tako i na institucije.

Okupljeni su nosili srpske zastave i transparente „Evropo otvori oči“, „Ovo je okupacija“, „Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu“, „UN 1244 help“, “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju”, i “Bolnice će nam ostati bez lekova”, a bilo je i transparenata podrške uhapšenim Srbima, koji se nalaze u pritvoru.

Dušanka Đorović iz Udruženja penzionera rekla je da odluka Prištine da se ukine dinar znači ukidanje prava na život, te dodala i da je „velika laž“ da se mogu otvarati računi u kosovskim bankama i podizati penzije, kako tvrde iz Prištine.

„Sa ovog mesta želim svima da pojasnim laž. Velika je laž da možemo otvarati račune u nekim bankama i podizati penzije. Te banke ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenim od srpskog PIO fonda. Umesto da pod stare dane svi mi igramo sa svojim unucima, mi ovako i na ovaj način sa svima vama na ulici ostvarujemo svoja osnovna elementrarna prava na parče hleba i život. Pitam međunarodnu zajednicu je li ovo dostojno staračko dobra? Nećemo ništa tuđe, već samo svoje, ono što smo časno i pošteno zaradili. Pored nas koji primamo srpske penzije, hiljade njih, Albanaca, Bošnjaka, Roma, Goranaca, primaju penzije kao i mi. Ne tražimo ništa, pozivamo čitavi demokratski svet da nas čuju i ne ostanu nemi na ove naše apele“, rekla je Đorović.

Na skupu je u ime zdravstvenih radnika govorio i Dragiša Milović iz Kliničko bolničćkog centra Kosovska Mitrovica. Istakao je da Srbi posle 25 godina došli u situaciju da svetu i Evropi poručuju da su na Kosovu građani drugog reda. On je pozvao međunarodnu zajednicu na pomoć u naporima da se odluka o zabrani dinara ukine.

„Ovo je prilika, bez obzira na sve teškoće, da pozovemo one koji odlučuju, predstavnike međunarodne zajednice ovde, ambasadore Kvinte da jednu ovakvu odluku zabrane – stave van snaga. Nema pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar, Srbija ima pravo da finansira svoje građane, ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom 2013. i 2015. godine, a tamo stoji da se finansiraju škole, vrtiće, bolnice, lokalne samouprave, a to su temelji Zajednice srpskih opština“, kazao je Milović.

Okupljenima se za govornicom obratila i upravnica Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević sa pitanjem – šta je potrebno da uradimo da bi svet shvatio da Srbi sa ovog prostora nestaju i to pred njihovim očima?

„Ne traže ljudi ko zna šta, traže pravo na život, pravo na slobodu, pravo na golo hleb. Teško je kad znaš da je neko gladan i kada od tebe očekuje da mu pružiš ruku spasenja a ti si bespomoćan jer tamo neko u Prištini neće da čuje taj vapaj. U 21. veku kada svi propagiraju demokratuju jedino je mi Srbi na Kosovu i Metohiji nemamo, jedino je nama uskraćena. Kako da objasnimo deci da nam je sve zabranjeno i uskraćeno? Šta je potrebno da uradimo da bi svet shvatio da Srbi sa ovog prostora nestaju i to pred njihovim očima. Nikada nije bilo lako ali smo uvek pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni u našoj borbi, u borbi da našoj deci obezbedimo slobodi, borbi da nam deca ne budu gladna, da nam deca imaju parvo obrazovanje, lečenje, da nam ne brane jezik, veru i istoriju“, rekla je Stević.

Pored građana sa severa Kosova, na skup su došli  i Srbi južno od Ibra. Među okupljenima, tačnije u prvim redovima bili su i predstavnici Srpske liste i Srpske demokratije, a skup je počeo intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“.

Okupljanje su obezbeđivali Policija Kosova i službenici EULEKS-a.

Izvor :
Medija centar Čaglavica