U selu kraj Leposavića zaplenjene 272 mašine za rudarenje kriptovaluta

U selu Vračevo, u opštini Leposavić, rano jutros zaplenjene su mašine za rudarenje kriptovaluta, a jedna osoba je privedena, pa puštena jer se sama javila u policijsku stanicu.

Kako KoSSev saznaje u direkciji Kosovske policije regiona Sever, akcija je završena, a sprovela ju je Kosovska carina uz asistenciju policije. Međutim, jedinice sa Severa nisu bile ni na koji način u nju uključene.

Akcije kosovske carine i policije se sprovode širom Kosova proteklih dana upravo u vezi sa zaplenom mašina za rudarenje.Tako je pre dva dana u Južnoj Mitrovici zaplenjeno 67 ovih mašina, a istog dana u selu Surkiš u Podujevu tri uređaja.

Kosovske vlasti su prošle nedelje odlučile da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na Kosovu i to u okviru vanrednih mera zbog energetske krize koja je zahvatila Kosovo. Tako je i kosovski ministar finansija Hekuran Murati na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao da je odluka o zaustavljanju proizvodnje kriptovaluta na Kosovu bila neophodna.

Radi se o privremenom ograničenju proizvodnje kriptovaluta, „kako bi se sačuvali džepovi građana“, kazao je, a javili prištinski elektronski mediji.

Oglasila se i direkcija Kosovske policije: Čak 272 mašine (delova opreme) za rudarenje su zaplenjene u selu Trebiće kod Vračeva. Vračevo je selo kod Leška, opština Leposavić.

Policija je potvrdila da je jedno lice uhapšeno i da je akcja protekla bez incidenata. Policija je naglasila da će se ovakve akcije nastaviti sve do potpune primene odluke kosovske skupštine i vlade.

Izvor :
Kossev